Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä kyltti Viking Linen buffetissa muutti asiakkaiden käytöksen kertaheitolla

5:39Keittiöpäällikkö julkaisi kuvan järkyttävästä ruokahävikkimäärästä
Julkaistu 25.10.2019 09:46

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Buffetravintoloiden hävikki on puhuttanut viime aikoina eri yhteyksissä. Risteilyaluksilla asiaan on löydetty simppeli ratkaisu. Viking Linen kylttiratkaisusta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Yllä olevalla videolla Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi kertoo, miksi ihmiset hamstraavat ruokaa buffetissa. 

Kerroimme alkuviikosta Ikaalisten kylpylän hotellin keittiöpäällikkö Aki Koivuniemen paljon huomiota keränneestä Facebook-päivityksestä. Koivuniemi julkaisi hotellin aamiaisbuffetista järkyttävät kuvat syyslomaviikolta: eräät hotellin asiakkaat olivat lapanneet lautaset täyteen ruokaa ja jättäneet suurimman osan syystä tai toisesta syömättä. Nämä ruoat päätyivät siis suoraan roskiin.

Koivuniemi ihmetteli päivityksessään, miten kenellekään tulee edes mieleen ottaa lautaselle noin iso määrä ruokaa aamupalalla.

– Yllätyit toki varmasti itsekin ettet jaksanutkaan syödä puolta kiloa pekonia, 20kpl nakkeja, 10kpl lihapullaa, 4 viipaletta leipää, kahta kulhoa jugurttia, kolmea kanamunaa, lautasellista munakokkelia, puolikasta vesimelonia, neljää pikkupullaa, kahta lasia mehua ja viittä kuppia kahvia? Koivuniemi kirjoitti.

Koivuniemi kommentoi tapausta myöhemmin samana päivänä myös MTV Liven haastattelussa.

Yksi kyltti Viking Linella muutti hommaa oleellisesti

Nyt esille on nostettu myös hieman positiivisempi näkökulma aiheesta. Risteilyaluksilla on nimittäin onnistuttu hävikin vähentämisessä varsin yksinkertaisella taktiikalla. 

Viking Linen Mariellalla buffetpöytään laitettiin kyltti, jossa kerrottiin tarkka luku edellisenä päivänä poisheitetyn ruoan määrästä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. 

Tältä kyltti näytti: 

Viking Line Buffet kylttiYksinkertaisella kyltillä Viking Linen buffetissa oli iso vaikutus asiakkaisiin.Viking Line

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo, että kylttien viesti on tehonnut asiakkaisiin erinomaisesti. Kun asiakkaat näkivät konkreettisesti paljonko hävikkiä syntyy, he muuttivat käytöstään ja ottivat sopivamman määrän ruokaa.

Lautashävikin lisäksi laivalla on punnittu myös keittiöstä ja esillepanosta syntynyt hävikki, mikä on omalta osaltaan vähentänyt hävikin syntyä. 

– Olemme pystyneet vähentämään matkustajakohtaista ruokahävikkiä keskimäärin 40 prosentilla. Säästöä on saatu erityisesti tehostamalla keittiön toimenpiteitä. Kiinnitämme enemmän huomiota valmistusmääriin. Konkreettisena esimerkkinä vaikkapa lounaalle keitetyistä perunoista saa myös valmistettua päivälliselle herkullisia lisukkeita, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoi aiemmin Viking Linen tiedotteessa.

Ruokahävikin keskiarvo Viking Linella on noin 1200 kiloa viikossa, matkustajamääristä riippuen. Jäljelle jäävää hävikkiä käytetään biokaasun tuotannossa. M/S Viking XPRS:ltä, M/S Viking Gracelta ja M/S Mariellalta kerätyllä biojätteellä tuotettiin vuonna 2018 yhteensä 98 550 kuutiometriä biokaasua, mikä vastaa energiamäärältään 111 300 litraa bensiiniä. M/S Mariellalla hävikkiprojekti jatkuu edelleen. Hyvien kokemusten siivittämänä projektia suunnitellaan seuraavaksi myös M/S Gabriellalle.

Myös muut laivayhtiöt ovat panostaneet hävikin vähentämiseen ja onnistuneet pienentämään sitä.

Lue myös: Keittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"

Lisää aiheesta:

Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohuTältä näyttää Viking Linen uusi joulubuffet – 150 erilaista sorttia, mutta yksi oleellinen muutos aiempaan Järkyttävät buffetkuvat julkaissut keittiöpäällikkö Aki arvelee MTV:lle: Tässä todennäköisin syy ihmisten "sikailuun"Keittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"Ahdistava näky hotelliaamiaisella sai Iikka Kiven mitan täyttymään: "Tässä ei ole mitään järkeä, lopettakaa"Karut luvut: 20 prosenttia ruoasta päätyy roskiin – ravintoloille huikea säästö uutuuskeksinnöllä?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen18:01
    Liha

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • Eilen09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • pe17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • to20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa

  • to19:09
    Arkiruoka

    Helppo vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille – Tiina ylistää: "Täydellisen raikas"