Mainos

Kari Uoti ei avusta WinCapita-jutun pääepäiltyä oikeudessa

Oikeustieteen tohtori Kari Uotia ei nähdä WinCapita-jutun pääepäillyn avustajana oikeudessa. Muun muassa syyttäjät ovat epäilleet Uotin mahdollisuutta toimia Hannu Kailajärven avustajana oman historiansa takia.

Uotin mukaan tehtävästä luopumisessa on kyse Kailajärven edusta. Uoti arvioi, että ilman asiamiehen vaihtamista Kailajärvi ei saisi prosessin aikana asiallista kohtelua.

- Hänen elämänsä tehdään tutkinnan, syyteharkinnan ja oikeudenkäynnin aikana erittäin vaikeaksi, jos minä olen avustajana sen takia, että syyttäjät eivät halua minua vastapuolekseen.

Uotin mukaan Kailajärvi olisi nimenomaan halunnut, että hän toimii koko prosessin ajan avustajana.

Uotin toiminta Kailajärven avustajana on herättänyt epäilyjä Helsingin syyttäjänvirastossa ja käräjäoikeudessa. Uotin mahdollisesta esteellisyydestä on keskusteltu eri yhteyksissä, ja mielipiteet näyttävät olleen varsin yhdensuuntaisia.

Uoti kuitenkin tähdentää, että Oulun käräjäoikeudessa, jossa Kailajärvi on vangittu ja jossa asia on vireillä, ei ole asetettu hänen kelpoisuuttaan kyseenalaiseksi.

WinCapita-syyttäjät ovat neuvotteluissa katsoneet, ettei Uoti täytä oikeudenkäymiskaaren rehellisyysvaatimusta. Syyttäjä on aikonut ottaa asian esille myös mahdollisen pääkäsittelyn alussa.

Uoti kirjelmöi valtakunnansyyttäjälle

Mahdollista esteellisyyttä koskeva kysymys on saatettu myös tutkinnanjohtajan tietoon. Tähän Kari Uoti puuttui ja kanteli Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Uotin mielestä Helsingin kihlakunnansyyttäjä on pyrkinyt vaikuttamaan tutkinnanjohtajaan ja saamaan hänet pois avustajan paikalta. Yli kymmenen vuotta vanhojen rikosten ei pitäisi Uotin mukaan enää vaikuttaa lisärangaistuksena hänen toimintaansa lakimiehenä.

Syyttäjän mukaan motiivina tutkinnanjohtajalle lähetettyyn viestiin ei ollut vaikeuttaa Uotin elinkeinon harjoittamista. Syyttäjällä on virkavelvollisuus huolehtia ja turvata pääkäsittelyn onnistuminen. Pääkäsittely voisi vakavasti vaarantua, jos pääepäillyn avustaja jouduttaisiin vaihtamaan käsittelyn alkaessa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen päätöksen mukaan syyttäjä ei menetellyt lainvastaisesti tai virheellisesti saattaessaan Uotin mahdollista esteellisyyttä koskevan kysymyksen tutkinnanjohtajan tietoon.

Kalske toteaa, että Uotin esteellisyyttä koskevan ratkaisun tekeminen kuuluu tuomioistuimen tehtäviin, jos Kailajärveä vastaan nostetaan syyte ja Uoti ilmoittautuu oikeudenkäynnissä hänen avustajakseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.