Kari Lumikero haastatteli Estonian onnettomuudesta selvinneitä 29 vuotta sitten – osastonhoitaja toimi tulkkina: "He kertoivat, millä tavalla laiva alkoi kallistua ja kääntyi ympäri"

Kari Lumikero haastatteli Estonian onnettomuudesta selvinneitä – osastonhoitaja toimi tulkkina: ”He kertoivat, millä tavalla laiva alkoi kallistua ja kääntyi ympäri” 5:04
Kari Lumikero haastatteli Estonian onnettomuudesta selvinneitä - kertoo myös oman mielipiteensä, mitä mieltä on salaliittoteorioista

Autolautta Estonia upposi 28. syyskuuta vuonna 1994. MTV:n pitkäaikainen ulkomaankirjeenvaihtaja ja tilanteesta tiiviisti raportoinut Kari Lumikero muistelee 29 vuoden takaista tuhoisaa onnettomuutta, jossa menehtyi yli 800 ihmistä.

Toimittaja Kari Lumikero on MTV:n pitkäaikainen ulkomaankirjeenvaihtaja ja kun autolautta Estonia upposi 29 vuotta sitten, oli Lumikero sattumoisin käymässä Suomessa. Hän muistaa edelleen sen hetken, kun sai yöllä kollegaltaan puhelun.  

– Minä kuten niin monet muutkin, jotka eivät olleet missään työvuorossa, hakeutuivat MTV:n uutistoimitukseen. Siellä oli aikamoinen hiljaisuus, erittäin painostava tunnelma ja itse ajattelin, että tämä ei voi olla totta.

Pian Lumikero lähti Turkuun, jonne vietiin ensimmäisiä eloonjääneitä. Keskussairaalan ulkopuolella oli paljon mediaa ja toimittajat miettivät, miten pääsisivät juttelemaan laivaturmasta selviytyneiden kanssa.

– Sain luvan, luultavasti vähän vahingossa, mennä sinne osastolle, jos osastonhoitaja puolestaan antaa vihreää valoa. Niin me menimme kuvaajan kanssa sinne ja siellä oli kaksi virolaista, kansimies ja rekkakuski, jotka olivat vierekkäisillä vuoteilla.

– Sattumalta oli niin, että sen osaston yksi hoitaja osasi viroa. Hän tulkkasi siinä tilanteessa ensimmäiset haastattelut heidän kanssaan, kun he kertoivat, millä tavalla laiva alkoi kallistua ja lopulta kääntyi ympäri. Ennen kahtatoista lähetettiin ensimmäisenä maailmassa haastattelu.

Lumikero kertoo, että katastrofitilanteesta raportoiminen ei ole toimittajalle helppoa.

– Ensin tulee sellainen shokki ja sen jälkeen tajuaa, että nyt minun täytyy koota itseni – en ole tässä päähenkilö, vaan kaikki muut ovat päähenkilöitä. En saa romahtaa millään tavalla, vaan täytyy tehdä se työ ja käsitellä sitä jälkeenpäin itsensä ja muiden kanssa, mitä kaikkea on ollut. 

– Jouduin erittäin paljon myöhemminkin tekemisiin tämän asian kanssa, koska asuin silloin Ruotsissa ja suurin uhrimäärä oli ruotsalaisia.

Lumikero raportoi tiiviisti Estonien-onnettomuudesta kuukausia turman jälkeen.

– Jouduin näkemään myös omaisten ja eloonjääneiden surua ja paniikkia. Tähän liittyy myös se, että Ruotsissa ryhdyttiin kehittelemään näitä salaliittoteorioita. 

Yllä olevalla videolla Lumikero kertoo, mitä mieltä on Estonian onnettomuuden ympärillä pyörineistä salaliittoteorioista.  

Estonia-draamasarja on katsottavissa 12. lokakuuta alkaen MTV Katsomo+ -palvelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat