Karhuemo poikasineen yllätti Lauran luontopolulla Kaliforniassa – toimi näin, jos kohtaat metsässä karhun

Karhuemo poikasineen yllätti Lauran luontopolulla Kaliforniassa – suurpeto lähtikin seuraamaan lenkkeilijää 1:37
Ruskeakarhu lähti seuraamaan yksinäistä lenkkeilijää luontopolulla Sierra Madressa.

Luontopolulla lenkillä ollut nainen pelästyi ruskeakarhuemoa ja tämän poikuetta.

Kalifornialainen fitness-intoilija Laura oli lenkillä Sierra Madressa 8. marraskuuta. Yksin vuoristoisella luontopolulla lenkkeillyt nainen törmäsi kesken kuntoilun pelottavaan näkyyn.

Luontopolun tiukan mutkan takana polulla seisoi nimittäin ruskeakarhuemo ja sen kaksi poikasta.

– Käännyin polulla mutkasta ja näin emokarhun pään vain senttimetrien päässä vyötäröstäni. Sen poikaset olivat vain metrien päässä, Laura muistelee hurjaa tilannetta. 

Näkemästään pelästynyt Laura lähti oitis peruuttamaan polulla taaksepäin. Emokarhu lähti kuitenkin seuraamaan häntä polkua pitkin.

Laura jatkoi perääntymistä polulla ja huusi samalla yrittäen pelästyttää karhua äänellään. Huudot eivät kuitenkaan tuntuneet juuri hätkähdyttävän emokarhua.

Kun huutaminen pelottelukeinona ei toiminut, Laura kaivoi taskustaan pillin ja puhalsi siihen. Pillin kimeä ääni ei myöskään toiminut, ja lopulta Laura otti polulla jalat alleen ja säntäsi pakoon.

Hetken päästä hän törmäsi toiseen lenkkeilijään. Tämän kanssa hänen onnistui houkutella karhuperhe polunhaarasta toisaalle lenkkeilijöiden paetessa toista polkua pitkin turvaan. 

Katso tilanne yllä olevalta videolta!

Älä huuda karhulle

Suomen riistakeskuksen mukaan lähtökohtaisesti karhut yleensä väistävät ihmistä, mutta poikkeustapauksiakin on.

Parhaiten karhut saakin karkotettua pitämällä luonnossa ja metsässä melua. Jos karhun kuitenkin luonnossa kohtaa, tärkeintä on pysyä tilanteessa rauhallisena.

Karhulle ei kannata huutaa, vaan jutustella rennosti osoittaen, ettet ole sille uhaksi. Peräänny, mutta älä käännä selkääsi eläimelle. Vältä myös juoksemista, vaan peräänny rauhallisesti. Jos mukanasi on esimerkiksi marjaämpäri tai ylimääräinen vaate, voit pudottaa sen karhulle nuuhkittavaksi.

– Jos huomaat maastossa tai puussa karhunpennun, on emokin silloin jossain lähettyvillä. Tällöinkin on syytä poistua tulosuuntaan mahdollisimman nopeasti, mutta rauhallisesti. Emo puolustaa pentujaan, jos kokee ne uhatuksi, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Harri Norberg Suomen riistakeskuksen verrkosivuilla.

Vihainen karhu murisee, heiluttelee päätään, luimistelee korviaan ja käy pikajuoksijan lähtöasentoon. Takajaloilleen nouseva karhu ei ole hyökkäämässä, vaan pyrkii lähinnä saamaan paremman käsityksen tilanteesta.

Vasta viimeisenä keinona heittäydy maahan. Vaaratilanteesta soita hätäkeskukseen. Kaikista petohavainnoista tulee ilmoittaa myös paikalliselle riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle.

Lähteet: Storyful/Reuters ja Suomen riistakeskus

Lue myös:

    Uusimmat