Käräjäoikeus ei keskeyttänyt Katiska-jutun käsittelyä – ”Oikeudenkäynti jatkaa kuin Titanicin orkesteri”

Helsingin käräjäoikeus päätti, ettei Suomen suurimman huumejutun käsittelyä aseteta ainakaan toistaiseksi  koronaviruksen takia tauolle. Oikeuden mukaan käsittelyä jatketaan ainakin ensi viikon maanantaihin. Yksi jutun asianajajista vaati aamulla lykkäystä.

Puheenjohtaja Airi Jousila sanoi salissa, että pääsäännön mukaan vangittujen juttuja jatketaan koronaepidemiasta huolimatta.. 

– Tuomioistuinvirastosta on pikapuoliin tulossa ohjeita, joten käsittelyä jatketaan ainakin maanantaihin, Jousila sanoi.

Jutussa on syytteessä viitisenkymmentä ihmistä ja kyse on isoista huume-, doping- ja lääkemääristä. Syytteitä on puitu käräjäoikeuden turvasalissa tammikuun lopusta.

Tiistaina yleisö ei päässyt saliin, mutta tänään torstaina tilanne oli toinen. Käräjäoikeuden kellarin turvasalissa oli viitisenkymmentä ihmistä. Joukko koostui poliiseista, tuomareista, syyttäjistä, avustajista, syytetyistä ja yhdestä toimittajasta.

Ehdotus lykkäyksestä

Asianajaja Jaakko Tuutti ehdotti aamulla oikeudelle kolmen kuukauden lykkäystä. Hän vetosi muun muassa perustuslain velvoitteeseen väestön terveyden edistämisestä. 

- Jutun jatkaminen merkitsee sitä, että julkinen valta, tässä tuomioistuin, ei edistä väestön terveyttä, vaan laiminlyömällä sosiaalisen eristämisen levittää taudin tehokkaasti kauas maakuntiin ja eri vankiloihin. 

- Tämä oikeudenkäynti kuitenkin jatkaa kuin Titanicin orkesteri, Tuutti totesi. Lykkäys oli ollut esillä jo tiistaina.

- Pidän selvänä, että näillä sairastumistodennäköisyyksillä juttu joudutaan joka tapauksessa lykkäämään, henkilöresurssit vain loppuvat tilapäisesti.

- Jos juttu jatkuu ja kun silloin moni osallistujista saa salista tartunnan ja jos joku heistä kuolee, niin tämän oikeudenkäyntiväitteen esittämisen jälkeen ainakin minä voin sanoa, että tein asemassani voitavani sen estämiseksi.

Tuutin ehdotuksen mukaan jutussa otettaisiin nyt loppulausunnot jo käsiteltyjen syytekohtien osalta ja jäljellä olevien valmistelua voitaisiin jatkaa kirjallisesti. Oikeudenkäynti jatkuisi heinäkuussa.

Täyttä tukea Tuutin ehdotus ei salin asianajajilta saanut. Yhden mielestä jutun käsittelyä pitää jatkaa, koska lykkäys sotkisi syksyn oikeudenkäynnit.

Käräjäoikeus pohti ehdotusta muutaman tunnin ja päätyi siihen, että oikeudenkäynti jatkuu ainakin 23. maaliskuuta saakka.

Maaliskuun lopussa on määrä aloittaa ison UB-jengivyyhdin käsittely, jossa syytettyjä on 37 Juttua on tarkoitus puida Vantaan vankilan voimistelusalissa. Vielä ei ole päätöstä siitä lykätäänkö sen käsittely.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja