Mainos

Anton-kuittikauppojen pääsyytetyt tunnustivat pikaisesti: "Kun olen tällainen eläkkeelle jäänyt rosvo"

Toistaiseksi harvinainen tunnustamisoikeudenkäynti sai tärkeän luvun historiaansa, kun toistakymmentä Anton-kuittikaupoista syytettyä tunnusti rikoksensa Helsingin hovioikeudessa.

Esimerkiksi kolme pääsyytettyä tunnusti törkeät veropetokset.

Kirkolliselta kuulostavalla tunnustamisoikeudenkäynnillä pyritään nopeaan ja sulavaan käsittelyyn.  Kolmen pääsyytetyn tapaukset saatiin tänään pöydältä reilussa tunnissa.

Tunnustamisoikeudenkäynnissä käydään läpi syyttäjien ja syytettyjen neuvottelemat tuomioesitykset, jotka sisältävät teonkuvauksen, rikosnimikkeet ja seuraamuskannanoton. Jos tuomioistuin vakuuttuu tunnustamisesta, se voi tuomita rangaistuksen lievennettynä.

Anton-jutussa pääsyytettyjen syytteet pysyivät samansisältöisinä kuin jutun edellisessä hovioikeuskäsittelyssä. Rikoksissa vältettyjen maksujen summa on kuitenkin kasvanut edellisestä hovivaiheesta, koska korkeimman oikeuden mukaan myös rästiin jääneet arvonlisäverot ja sosiaaliturvamaksut on otettava huomioon.

– Tässä on tullut ehdottomia vankeusrangaistuksia, ja ne on suurelta osin suoritettu. Niitä ei katsota tarkoituksenmukaiseksi avata uudestaan, syyttäjä Tommi Hietanen arvioi.

Talousrikosvyyhti on ehtinyt tähän mennessä käydä läpi kaikki oikeusasteet ja kestää kymmenen vuotta. 

"Kidnapattu suostuu vaatimuksiin" 

Tunnustamisoikeudenkäynnin suurimmaksi anniksi ainakin pääosapuolille on jäämässä tällä kertaa se, että maratonmittainen oikeusprosessi saadaan nopeasti päätökseen. Hovioikeus antaa tuomionsa kahden viikon sisällä.

Uusi oikeudenkäyntitapa herätti syytettyjen penkillä myös epäilyä, kun tuomari Tapio Vanamo kysyi, ymmärtääkö syytetty tunnustamisen merkityksen.

– Pääpiirteittäin ymmärrän. Mutta kun olen tällainen eläkkeelle jäänyt rosvo, niin haluaisin tarkistaa, minkälainen harkintavalta tässä jää tuomioistuimelle. Onko mahdollisuus siihen, että tulee pidempi tuomio kuin syyttäjä esittää? yksi syytetyistä tiedusteli.

Tuomarin mukaan tuomioistuin ei voi ennakoida päätöstä, mihin syytetty vastasi vertaamalla itseään sieppaajien vaatimuksiin suostuneeseen kidnapattuun.

– Kaikenlaisessa olen ollut mukana, mutta en tällaisessa, syytetty sanoi.

Lopulta myös kolmas päätekijöistä pusersi tunnustuksensa.

Tunnustaneiden päätekijöiden tuomioesitykset vaihtelivat vajaasta kolmesta kolmeen vuoteen. 

Yksi pääsyytetty eri mantereella 

Nopeasti edenneessä oikeudenkäynnissä tuomarille aiheutti harmia myös se, että yksi jutun pääsyytetyistä oli väärällä mantereella. Kun asianajajan ehdottama spontaani Skype-läsnäolo ei tuomioistuimelle kelvannut, joudutaan tapaus käsittelemään mahdollisesti lokakuussa.

Oikeudenkäyntijärjestystä muutti myös se, että yhden epäillyn auto oli hajonnut matkalla.

Tuomarin, syyttäjien ja asianajajien onneksi oikeudenkäynti ei koko 15 tunnustaneen osalta kestä useaa kuukautta. Syyttäjä Hannu Joonan mukaan oikeudenkäyntitavalla voidaan saada käsittelyjä lyhennettyä merkittävästi esimerkiksi laajoissa talousrikosjutuissa.

– Kyllä tällaisissa erittäin laajan näytön talousrikosjutuissa saadaan huomattavia säästöjä ja mielekkäämpiä prosesseja kuin nyt.

Anton-jutussa alkaa myöhemmin syksyllä pitkän kaavan oikeudenkäynti niille noin 15 syytetylle, jotka eivät tarttuneet syyteneuvotteluihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.