"Kapinapapit" valmiita vihkimään homoparit vastoin kirkon ohjetta – uhkana potkut

Papit uhmaavat kirkon vihkilinjaa 6:53

Kirkon nykyisen ohjeistuksen mukaan samaa sukupuolta olevat parit eivät voi mennä kirkossa naimisiin. Osa papeista on tästä huolimatta aloittanut vihkimisen.

Yksi näistä papeista on Töölön seurakunnan hallintopastori Otto Alanen. Hänen mukaansa tilanteen taustalla on se, että kirkon voimassaoleva ohjeistus on tehty aikana, jolloin samaa sukupuolta olevat eivät voineet mennä naimisiin.

Osa papeista on sitä mieltä, että vanhassa ohjeistuksessa tulee pitäytyä, mutta toisten mielestä kirkon on reagoitava muutoksiin.

– Tätä on pohdittu pitkään, kun uuden avioliittolain tulosta on tiedetty. Siksi tilannetta on pitänyt peilata omaan työhön ja arkeen, Alanen kertoo. 

Hän kertoo keskustelun asiasta olevan erityisen aktiivista pääkaupunkiseudulla. Myös Töölön seurakunnassa asiaa on pohdittu pitkään.

– Viime viikolla tehtiinkin päätös, että meidän kummatkin kirkot ovat avoimia kaikille kirkon jäsenille, hän kertoo.

Teoriassa samaa sukupuolta olevia pareja vihkivät voivat saada potkut kirkon ohjeiden rikkomisesta. Alanen ei pidä tätä todennäköisenä.

– Papin tehtävä seurakunnassa on palvella seurakuntaa. Kirkon viesti on kutsuva, ei torjuva. Uskon, että asiasta keskustellaan, ja kirkko sekä maailma muuttuvat. Suunta on selkeä, hän toteaa.

Uusi avioliittolaki ajaa kirkon vaikeaan tilanteeseen 2:23

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja