Uusi avioliittolaki jakaa papistoa – papit toivovat selviä ohjeita

Uusi avioliittolaki haastaa kirkon 2:14

Pappisliitossa toivotaan, että kun uusi avioliittolaki vajaan vuoden kuluttua astuu voimaan, papistolla olisi silloin selvät ohjeet työhönsä. Piispainkokous pohtii parhaillaan papeille annettavaa ohjeistusta.

– Yhteiset linjaukset ja ohjeet ovat tosi tärkeitä käytännön työn kannalta. Kirkolliskokous tulee sitten aikanaan käsittelemään tätä kirkollisen avioliiton vihkimisen kysymystä, eikä Pappisliiton ole tarkoitus ohjeistaa papistoa ohi kirkon linjausten tai piispojen kaitsennan, Pappisliiton puheenjohtaja ja Alavieskan seurakunnan kirkkoherra Eija Nivala sanoo.

"Yhteiskunta haastaa nyt kirkkoa"

Kirkkohallituksen täysistunnon pappisjäsenenäkin toimivan Nivalan mukaan yhteiskunta haastaa kirkon nyt tarkistamaan omaa näkemystään avioliitosta ja arvioimaan, onko kirkon käsitys edelleen sama mikä se on vuosituhannet ollut.

Hän arvioi, että alueelliset erot pappien suhtautumisessa sukupuolineutraaliin avioliittoon tulevat olemaan suuria.

– Kyllä tämä on ilman muuta yksi niistä asioista, jotka jakavat pappeja niin kuin kansalaisiakin. Pappisliitolla ei ole tähän asiaan yhtenäisesti linjattua, kirkon linjasta poikkeavaa kantaa. Toivoisin kuitenkin, että löytyisi viisautta yhteiseen kirkon järjestykseen sitoutumiseen.

Nivala ei halua arvioida mitä tapahtuu, jos pappi haluaa toimia ensi keväänä vastoin kirkon virallista ohjeistusta.

– Piispojen kaitsennan asia on miettiä mitä tapahtuu, jos papit toimivat eri tavalla kuin ohjeistus on. Piispojen ja tuomiokapitulien asia on sitten linjata kuinka tällaisissa tapauksissa toimitaan.

Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala sanoo, että avoin keskustelu aiheesta on nyt kaikista tärkein asia.

– Meidän täytyy tunnustaa, että ei olla yksimielisiä, mutta toivon että löytyy ymmärrystä toisiamme kohtaan.

Kanala ei usko, että kirkolliskokous saisi aikaan muutosta avioliiton määritelmään vielä pitkään aikaan. Muutos vaatisi tuekseen kolmen neljäsosan määräenemmistön.

– Ajattelen, että kirkolliskokous ei pysty tässä asiassa tekemään päätöksiä, mutta toivon, että se keskustelu mitä siellä käydään vie joka tapauksessa asiaa eteenpäin.

"Uudessa avioliittolaissa yhtymäkohtia naispappeuteen"

Kanalan mukaan sukupuolineutraalissa avioliitossa on yhtymäkohtia naispappeuteen, jota myös aikanaan paljon vastustettiin ja vastustetaan osittain edelleen.

– Niiden pappien, jotka vastustivat naispappeutta, piti kuitenkin tehdä yhteistyötä asian suhteen, ja toivon, että samanlaista ratkaisua saataisiin tässä aikaiseksi. Eli kaikkien ei tarvitse olla vihkimässä samaa sukupuolta olevia, mutta hyväksytään että kirkko voi sen tehdä.

Kanala sanoo, että Helsingissä ainakin toistakymmentä pappia on ilmoittanut olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja uuden lain tullessa voimaan, oli kirkon virallinen ohjeistus siinä vaiheessa mikä tahansa.

Jos papit näin tehdessään rikkovat kirkon virallista oppia vastaan, Kanalan mukaan on todennäköistä, että papeista tehdään kanteluita, joita tuomiokapitulit sitten käsittelevät. Hän myös uskoo, että eri hiippakunnissa voi näissä tapauksissa olla erilaiset käytännöt.

– Pelkään, että eri hiippakunnat voivat olla erilaisessa asemassa. Jossakin voi tulla varoitus, jossakin voidaan katsoa että pappi on täyttänyt velvollisuutensa.

Naapurimaiden esimerkki luo painetta

Ruotsissa ja Norjassa kirkko on laventanut määritelmäänsä avioliitosta niin, että se käsittää myös samaa sukupuolta olevat. Kanalan mukaan näiden maiden esimerkki luo painetta myös Suomessa.

– Se luo painetta sen suhteen, minkälaiseen luterilaiseen perheeseen kuulumme. Seuraammeko muiden Pohjoismaiden mallia, sillä ilmeisesti vain Färsaarilla tätä päätöstä ei ole tehty.

Kari Kanala itse määrittelee Raamatun näkemyksen avioliitosta seuraavasti:

– Niin pysyvät usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus. Silloin kun kaksi ihmistä haluaa sitoutua ja sanoa tahdon, siellä on myös meidän tehtävämme olla paikalla.

Lue myös:

    Uusimmat