Mainos

Kapellimestari Vänskä uusien haasteiden edessä

Kapellimestari Osmo Vänskä suunnittelee tuovansa uuden yhdysvaltalaisorkesterinsa konsertoimaan myös Suomeen. Vänskä aloittaa Minnesotan orkesterin taiteellisena johtajana parin vuoden kuluttua. Ohjelmiston suunnittelu on jo käynnissä.

Kapellimestari Osmo Vänskä siirtyy parin vuoden päästä Minneapolisiin orkesterin taiteelliseksijohtajaksi. Heti ensimmäinen vuosi on erityisen vaativa. Orkesteri täyttää 100 vuotta ja sitä pitää tietenkin juhlistaa erityisellä tavalla. Vuosi 2003 on merkkipaalu myös Vänskälle itselleen. Hän täyttää silloin 50 vuotta. Vänskä suunnittelee jo täysin voimin ohjelmistoa Minneapoliksen orkesterin 100-vuotiskaudelle. Ohjelman pitää Vänskän mielestä olla arjesta poikkeava ja siinä pitää näkyä ajan havina. Vuosia pitää osata juhlistaa. Vaikka sopimuskausi Amerikassa alkaa vasta kahden vuoden kuluttua, hyrrää uusi ohjelmisto jo nyt kapellimestarin päässä. - Ihan käytännön syistäkin ohjelmistoa pitää jo miettiä. Vänskän vastuualueeseen kuuluu ohjelmiston suunnittelu ja vierailijoiden valinnat ja siihen kaksi vuotta on oikeastaan aika lyhyt aika. Ohjelmiston valinnassa ei Vänskän mielestä saa näkyä se, että kapellimestari tulee Suomesta. Vänskä yrittää välttää tilannetta, jossa hän valitsisi ainoastaan suomalaisia esiintyjiä tai musiikkia.

- Luulen, että on vaikea löytää balanssi. Suomalaisuuteni pitää olla kohtuullisesti esillä, mutta se ei saa karkoittaa yleisöä, Vänskä miettii. Toisaalta hän ei myöskään aio mennä nurkkaan, olla siellä ujona ja vaatimattomana omista taustoistaan.

Vänskä on reissannut Lahden sinfoniaorkesterin kanssa ympäri maailmaa. Samoin tulee käymään Minnesota-orkesterin kanssa. Orkesterilla on kolmen vuoden kiertuesuunnitelma: yksi vuosi Euroopassa, seuraava vuosi Amerikassa iso kierros ja sitten se kolmas vuosi Japanissa tai jossakin Aasian maassa.

Tänään lahtelaisia kuullaan Naantalin musiikkijuhlilla Naantalin kirkossa solistinaan Jorma Hynninen . Esiintymispaikan akustiikkaan virittäydyttiin pitämällä harjoituksetkin kirkkosalissa Lahdessa. Tämän illan ohjelmisto on Sibeliuksen tuotantoa. Pääasiassa juuri sibeliustulkinnoillaanhan Vänskä orkestereineen on hankkinut kansainvälisen kuuluisuutensa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.