Koronarajoitusten osittainen purkaminen sai ihmiset liikkeelle – matkapuhelinten paikkatietodata paljastaa, miten väkimäärät moninkertaistuivat Helsingissä vain viikossa

MTV seurasi päivää koronan hiljentämässä kauppakeskuksessa – näin rajoitukset ovat muuttaneet järjestyksenvalvojien työtä 3:13
MTV Uutiset seurasi järjestyksenvalvojan päivää koronan hiljentämässä kauppakeskuksessa huhtikuussa.

Koronavirusrajoitusten osittainen purkaminen sai ihmiset sankoin joukoin liikkeelle.

Rajoitusten purkaminen ja hyvä sää saivat ihmiset liikkeelle alkuviikosta.

Telia vertasi Kauppalehden pyynnöstä väkimäärien muutoksia maanantaina 1.6. aikavälillä kello 18–19 samaan tuntiin viime viikon maanantaina (25.5).

Maanantaina höllennettiin muun muassa ravintoloiden ja kahviloiden rajoituksia, ja ravitsemusliikkeet saavat nyt olla auki kello 6–23 välisenä aikana.

Alkoholijuomien anniskelu on sallittu aamuyhdeksän ja iltakymmenen välillä. Ravintoloiden ja kahviloiden sisätiloissa asiakasmäärä on rajoitettu puoleen normaalista.

Koronavirusrajoitusten osittainen purkaminen sai ihmiset sankoin joukoin liikkeelle.

Rautatientorin seutu vilkkain paikka

Tunnetuista ajanviettopaikoista Helsingin Rautatientorin seutu lukuisine ravintoloineen oli absoluuttisella kävijämäärällä mitattuna pääkaupunkiseudun vilkkain paikka. Väkimäärän kasvua edelliseen maanantaihin oli 94 prosenttia.

Helsingin Uimastadionin alueella kasvua väkimäärissä oli 80 prosenttia viime viikon maanantaihin verrattuna. Esplanadin puiston alueella kasvu ylsi 66 prosenttiin.

Helsingin Vanhan kirkkopuiston eli niin sanotun Ruttopuiston alueella kävi 55 prosenttia enemmän väkeä kuin samaan aikaan viime viikolla. Kampin kauppakeskuksen alueella liikkui 47 prosenttia enemmän ihmisiä kuin viime viikon maanantaina vastaavana aikana.

Kansa liikkui maanantaina aktiivisesti myös virkistysalueilla. Helsingissä suhteellisen väkimäärän muutos oli suurinta ulkoilualueena tunnetun Haltialan alueella, jossa ihmisiä oli 300 prosenttia edellisviikon vastaavaa aikaa enemmän.

Espoossa niin ikään ulkoilualueena tunnetussa Nuuksiossa väkimäärä kasvoi 240 prosenttia edellisviikon vertailutunnista.

Yli kahdensadan prosentin kasvua nähtiin myös Helsingin Kaivopuiston (214 %) ja Kivikon liikuntapuiston (204 %) alueilla. Korkeasaaren eläintarhassa väkeä oli 155 prosenttia edellisviikkoa enemmän. Espoon urheilupuiston alueella väkimäärä kasvoi 109 prosenttia.

Hyvä sää selittää myös vaihteluja

Suurilta vaikuttavat suhteelliset muutokset selittyvät sillä, että ulkoilu- ja virkistysalueiden absoluuttiset väkimäärät ovat selvästi pääkaupunkiseudun vilkkaimpia paikkoja vähäisempiä.

Tarkkoja väkimääriä Telia ei julkista. Huomattavia vaihteluja selittää myös maanantain varsin hyvä sää.

Tiedot on saatu Telian Crowd Insights -palvelun tuottamasta anonymisoidusta ja aggregoidusta paikkatietodatasta. Telia Crowd Insights laatii tilastotietoa matkapuhelinverkon tiedoista, joita syntyy, kun matkapuhelimet yhdistyvät.

Yhtiön mobiiliverkosta saatavat tiedot anonymisoidaan ja laajennetaan markkinaosuus- ja väestötiedon pohjalta koskemaan koko väestöä. Yksittäisten matkapuhelimenkäyttäjien sijainteja tiedot eivät kerro.

Lue myös:

    Uusimmat