Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Afganistaniin – puolustusministeri Kaikkonen kertoo tehtävän riskeistä: "Ei näissä olosuhteissa helppoa"

3:14
Mikä tehtävä Puolustusvoimien suojausjoukolla on Afganistanissa, puolustusministeri Antti Kaikkonen?

Puolustusministerin mukaan Suomella on hyvää kokemusta Afganistanin olosuhteista, jota hyödynnetään myös suojausjoukon operaatiossa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomen Afganistaniin lähettämiin sotilaisiin ei kohdistu nykytietojen valossa kohtuutonta riskiä Kabulissa.

Kaikkonen ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa tänään, että Suomi on päättänyt lähettää Puolustusvoimien suojausjoukon Afganistaniin.

Sotilaiden tehtävä on suojata maassa olevia suomalaisia työntekijöitä ja mahdollisuuksien mukaan auttaa tehtävissä evakuoinneissa.

Tehtävässä käytetään Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa eli ammattisotilaita. 

– Taleban ei suoranaisesti tätä joukkoa tämän hetken tietojen mukaan uhkaa ja siinä mielessä riskin ei pitäisi olla kohtuuton. Mutta kun tiedetään mikä tilanne tuolla Kabulissa kaiken kaikkiaan on niin täytyy sekin myöntää, että ei se täysin riskitöntä touhua ole, Kaikkonen kommentoi Kymmenen uutisissa torstai-iltana.

Kokemusta olosuhteista

Suomi osallistui vuosina 2015–2021 kriisinhallintaoperaatioon, jonka tehtävänä oli tukea Afganistanin hallitusta saavuttamaan ja ylläpitämään turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi ja demokraattisten rakenteiden vahvistamiseksi.

Kaikkosen mukaan Puolustusvoimilla on hyvää osaamista Afganistanin olosuhteista. 

– Sitä osaamista ja tietoa mikä meillä tuosta alueesta on toki hyödynnetään.

Kaikkonen ei kommentoinut tarkemmin operaation kestoa.

– Tilanne on tässä se, että meillä ei ole välttämättä kovin paljoa aikaa. Sekä talebaneilta saatujen tietojen mukaan ja toisaalta myös Yhdysvalloilta saatujen tietojen mukaan voi olla niin, että tuo lentokenttä on käytettävissä kuun loppuun saakka, ei välttämättä siihenkään saakka.

– Eli tässä täytyy aika ripeästi toimia, jotta saadaan turvallisesti evakuoitua suomalaisia ja muita, keitä haluamme auttaa. Sen takia ei ole syytä eikä mahdollisuutta viivytellä ollenkaan. 

Myös monet muut maat ovat Kaikkosen mukaan päätyneet tai päätymässä Suomen kaltaiseen ratkaisuun. Kansainvälisestä yhteistyöstä huolimatta edessä voi olla haasteita.

– Varsinainen haaste tässä taitaa olla se, että miten saadaan oikeat henkilöt oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Se ei ole näissä olosuhteissa helppoa, mutta tässä Puolustusvoimat voi osaltaan auttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja