Mainos

Kantelut terveydenhuollosta lisääntymässä

Terveydenhuoltoa koskevat kantelut ovat lisääntyneet jatkuvasti. Yli 80 prosenttia kanteluista koskee hoidon laatua tai kohtelua. Suurin osa kanteluista kohdistuu ensisijaisesti lääkäreiden ammattiryhmään, sanoo apulaisjohtaja Tarja Holi Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta.

Hänen mukaansa kantelut tuovat esiin epäkohtia, joskaan niiden pohjalta ei voi tehdä yleisiä päätelmiä terveydenhuollon laatutasosta. Tavallisimpia kantelun aiheita ovat mm. hoitoon pääsy, epäillyt virheet taudinmäärityksessä sekä hoidon tai tutkimuksen puutteet, huolimattomuus, välinpitämättömyys, valvonnan laiminlyönti, potilasasiakirjamerkinnät, salassapito sekä käytös ja kohtelu, luettelee Holi.

Kanteluissa näkyvät Holin mukaan vahvasti erilaiset vuorovaikutusongelmat. Kanteluilta voisi välttyä tehokkaimmin käyttäytymällä asiallisesti, kuuntelemalla riittävästi potilaita ja heidän omaisiaan sekä antamalla riittävästi tietoa.

Hyvällä vuorovaikutuksella voidaan asiat selvittää ja estää kantelut jopa myös silloin, kun hoitovirhe on tapahtunut. Hyvään hoitoon kuuluvat myös tapahtuneen myöntäminen, anteeksi pyytäminen sekä mahdollisuuksien mukaan myös virheen korjaaminen, muistuttaa Holi.

Holi puhui Nuorten Lääkärien Yhdistyksen ja lääketehdas AstraZenecan vuosittaisessa koulutustilaisuudessa Nuorilääkäripäivillä perjantaina Espoossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.