Tutkimus: Masennuslääkkeiden käyttö raskauden aikana saattaa lisätä lapsen riskiä masennukseen

Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan masennuslääkkeiden käyttö raskauden aikana saattaa vaikuttaa syntymättömän lapsen aivoihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös hoitamaton masennus on vaarallinen.

Uusi teknologia selvittää ovulaatioajankohdan syljestä. Katso yllä olevalta videolta, miten sovellus toimii.

Kolumbian yliopiston tutkijat havaitsivat tutkimuksessaan, että SSRI-mielialalääkkeiden käyttö raskauden aikana saattaa nostaa syntymättömän lapsen riskiä sairastua teini-iässä masennukseen. Asiasta uutisoivat esimerkiksi yhdysvaltalainen Time-lehti sekä uutistoimisto Reuters.

SSRI-lääkkeet ovat tavallisimpia masennuslääkkeitä, jotka estävät serotoniinin takaisinoton. Serotoniinivälittäjäaineeseen vaikuttamisen tarkoitus on nostaa kohottaa masentuneen potilaan mielialaa. SSRI-lääkkeiden suosio perustuu niiden yksinkertaiseen annostukseen, hyvään siedettävyyteen ja vähäiseen toksisuuteen myös yliannosten yhteydessä.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto, Masennusinfo.fi

Tutkijat tarkastelivat pienessä tutkimuksessaan aivokuvia, jotka oli otettu 98:lta kuukauden ikäiseltä vauvalta. Osa vauvojen äideistä oli käyttänyt SSRI-mielialalääkkeitä raskauden aikana, osan masennusta ei oltu odottaessa hoidettu. Lisäksi tutkimuksessa oli vauvoja, joiden äideillä ei ollut masennusta.

JAMA Pediatrics -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että niiden vauvojen, joiden äidit käyttivät SSRI-mielialalääkkeitä raskauden aikana, aivot toimivat eri tavoin kuin muiden tutkittujen vauvojen. Muutos oli tapahtunut aivojen tunteita käsittelevissä osissa: mantelitumakkeessa sekä aivokuoressa.

Tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voi vetää suoraan yhtäläisyysmerkkiä raskauden aikaisen masennuslääkkeiden käytön ja syntymättömän lapsen myöhemmän masennuksen välille.

– Emme tiedä tarkalleen, mikä vaikutus lääkkeillä on vastasyntyneen kognitiiviseen ja emotionaaliseen kehitykseen, vaan tarvitsemme lisätutkimuksia, sanoo tutkimusta johtanut Jiook Cha uutistoimisto Reutersille.

Tutkimus saa tukea aiemmista havainnoista

​​​​​​​

Aiemman Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan masentuneiden nuorten aikuisten aivojen harmaa aine oli vähentynyt tunteita sääteleville alueilla. Tämä tukee ajatusta siitä, että SSRI-mielialalääkkeet todella saattavat vaikuttaa aivojen rakenteeseen.

– Lapsen aivot kehittyvät raskauden kahden viimeisen kolmanneksen aikana. Tällöin SSRI-mielialalääkkeiden käyttö voi johtaa lapsen heikompiin kognitiivisiin toimintoihin, kertoo Reutersille Anick Berard, joka tutkii raskauden aikaisia lääkityksiä.

Hoitamaton masennus on myös vaarallinen

On kuitenkin huomattava, että myös hoitamattomalla masennuksella voi olla kohtalokkaita seurauksia niin raskaana olevan äidin kuin syntymättömän lapsenkin kannalta.

– Raskauden aikainen masennus kasvattaa riskiä esimerkiksi alhaiseen syntymäpainoon ja ennenaikaiseen syntymään. Se voi myös johtaa synnytyksen jälkeiseen masennukseen, joka puolestaan vaikuttaa lapsen ja äidin välisen kiintymyssuhteen kehittymiseen, uutta tutkimusta johtanut Cha kertoo.

***

0:58

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja