Mainos

Kansanedustajat eivät innostu verovähennysten karsimisesta

Verokeskustelun kuumeneminen värittää syysistuntokautensa aloittaneen eduskunnan työtä. Eilen julkisuuteen tulleet verotyöryhmän ensimmäiset linjaukset eivät näytä innostavan kansanedustajia.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Kimmo Sasi (kok.) pitää työryhmän periaatteita sinänsä oikeansuuntaisina. Sasin mukaan on parempi, että Suomessa olisi alhaiset veroprosentit, mutta laaja veropohja ja mahdollisimman vähän verovähennyksiä. Sen jälkeen alkaakin vaikea osuus.

- Kaikkein vaikein on ehdottomasti asuntovelkojen korkojen vähennysoikeus. Jokainen verotusta uudistanut työryhmä on esittänyt sen poistamista tai supistamista, ja jokaisella kerralla se on tyrmätty. Luulen, että tälläkin kerralla käy näin, Sasi toteaa.

Myös toinen verojaoston jäsen lähes kauhistui eilisiä linjauksia. Kansanedustaja Bjarne Kallis (kd.) ei lähtisi rajoittamaan tai poistamaan korkojen verovähennysoikeutta.

- En ymmärrä, miksi valtaosa ehdotuksista kohdistui asumiseen, koska me kaikki tarvitsemme asumista ja sitä pitäisi siksi verottaa lievästi, Kallis ihmettelee.

Varovaisimmin Martti Hetemäen vetämän työryhmän keskustelunavaukseen suhtaudutaan SDP:ssä. Valtiovarainvaliokunnan verojaoston demarijäsenen Heli Paasion mielestä työryhmän ajatukset olivat tervetulleita, koska tasavero tyrmättiin ja pidettiin kiinni progressiivisesta ansiotuloverotuksesta.

Korkovähennyksen rajoittamiseen tai supistamiseen Paasio ei halua vielä ottaa kantaa.

- Se on yksi vähennys muiden joukossa. Ne eivät ole irrallisia elementtejä. Useammalla elementillä on riippuvuussuhde, jolloin ei pysty ottamaan kantaa yhteen yksittäiseen esitykseen, Paasio lausahtaa.

Aamun Huomenta Suomessa valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Hannes Manninen piti työryhmän ehdotuksia radikaaleina. Mannisen mukaan suunnitelmat ajaisivat asuntovelalliset konkurssiin.

Eduskunta aloitti syysistuntokautensa tänään. Puhetta ja ihmettelyä riitti myös suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen viime päivien asiantuntemattomia verolausuntoja.

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 8.9.2009)

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 8.9.2009)

Katso Matti Maunun raportti (Seitsemän uutiset 8.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.