Kansanedustajaisät arjesta: Elämässä ei ole mitään sen parempaa

Timo Heinonen, kahden lapsen kansanedustajaisä, pitää erittäin tärkeänä, että isät pystyisivät olemaan mukana myös pienten lasten elämässä.

Kokoomuslainen Heinonen itse on käyttänyt isyysvapaitaan molempien lasten synnyttyä.

– Halusin olla mahdollisimman paljon lapsen syntymän jälkeen kotona. Tietyllä tavalla se on vielä tärkeämpää silloin kun on isompia sisaruksia perheessä. Silloin isän tai toisen vanhemman rooli vielä korostuu.

Heinosen lapset ovat lisäksi syntyneet "sopivasti" eduskunnan istuntotaukojen kanssa, joten hän on päässyt hyödyntämään myös lomiaan.

"Omat lapset meni kiireen keskellä"

Heinonen on halunnut yrittää olla mahdollisimman paljon lasten perusarjessa mukana.

– Olen kuullut pysäyttäviä tosielämän tarinoita, kun jotkut isät ovat sanoneet lapsenlapsien synnyttyä, että vasta näistä lapsista mä nautin, ne omat lapset meni kiireen ja kaiken muun keskellä.

– Mikään laatuaika ei korvaa sitä, että ollaan oikeasti aidosti yhdessä. Kunnollista, kunnon lapsen ja lapsiperheen arkea - ei elämässä mitään kait sen parempaa ole, Heinonen toteaa.

Heinonen toivoo rehellistä ja huolellista keskustelua kotihoidontuesta. Hänen mukaansa pitäisi käydä myös keskustelua vanhemmuuden kustannusten tasaisemmasta jakamisesta. Lisäksi aikaa, jolloin tuki on käytettävä, pitäisi myös pidentää lähemmäs koulun alkua - silloin sen käyttö helpottuisi myös molempien vanhempien näkökulmasta.

– Olen ihan varma, että silloin kun siihen on aidot mahdollisuudet, niin jokainen isä myös haluaa olla mukana siinä perheen arjessa.

– Ei ole niin tärkeää työtä, ettei siitä voi antaa aikaa lapsilleen.

Uusperheen isä: Lapsi on pieni vain kerran

Mats Nylund, uusperheen isä, rkp:n kansanedustaja, jäi viime viikolla vanhempainlomalle 11 kuukautta vanhan pojan kanssa. Hänen mukaansa hallituksen päätös jakaa kotihoidontuki molemmille vanhemmille on askel oikeaan suuntaan koskien tasa-arvoa.

– Tämä on äärimmäisen tärkeää. Tärkeää pikkuvauvalleni, minulle ja se on tärkeää yhteiskunnalle, että isät ottavat suuremman roolin. Jos minun tuleva vaimoni on ollut kotona melkein vuoden, poissa urastaan, niin miksi se olisi vaikeampaa minulle? Nylund ihmettelee.

Hänellä neljä lasta aiemmasta liitosta, tulevalla vaimolla on kaksi, eli yhteensä heillä on nyt seitsemän lasta. Aiempien lasten kanssa Nylundilla ei ole ollut mahdollisuutta jäädä kotiin.

– Kyllä tämä vaatii oman aikansa, että kaikki sujuu, Nylund nauraa.

– Tämä on kovaa työtä. Vauva ohittaa kaiken muun, aika mullistava kokemus.

Nylund haluaa kannustaa kaikkia isiä käyttämään mahdollisuutensa.

– Lapsi on pieni vain kerran.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat