Mainos

Antti jäi kaksosvauvojen kanssa kotiin äidin sijasta – ”Sehän on melkein lepoa”

8:16

Antti Kivimäki sai vaimonsa kanssa kaksoset kolme kuukautta sitten. Nyt Kivimäki on vanhempainvapaalla. Miksi heidän perheessään kotiin jäi isä eikä äiti ja miksi "omasta elämästä" ei ole tarvinnut luopua vauva-arjen keskelläkään? Kivimäki kertoi huomioistaan Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.

Syntyvyys laskee Suomessa seitsemättä vuotta, ja Väestöliiton tuoreen perhebarometrin perusteella yhtenä syynä siihen on, että lapsiperhearjen pelätään olevan liian raskasta.

– Ei se arki nyt niin hirveän kiireistä ole. Korvatulpat on hyvä apuväline, koti-isä Antti Kivimäki sanoi lähetyksessä.

Antti hoitaa tällä hetkellä vanhempainvapaalla kolmekuukautisia kaksosia. Hän tulee olemaan kotona lasten kanssa yhdeksän kuukautta.

– Nykyäänhän työelämä on raskasta. Sehän on melkein niin kuin lepoakin, jos ei tarvitse muusta huolehtia kuin lapsista, Antti toteaa.

Antti ei ole jäänyt lasten kanssa neljän seinän sisälle vaan mennyt rohkeasti sinne, minne mieli tekee.

– Varsinkin kun lapset ovat pieniä, nehän nukkuvat. Olen ollut esimerkiksi pubitietovisassa (kaksosten kanssa).

"Kaikki ovat yllättyneitä, että joku oikeasti tekee näin"

Päätös vanhempainvapaalle jäämisestä oli Antille helppo.

– Ehkä jotenkin koin myös, että miehenä helpommin voi menettää otteen lapsiin, jos siihen ei tavallaan suoraan hyppää mukaan.

Ystäväpiirissä ei juuri ole tehty samanlaisia ratkaisuja.

– Se ehkä vähän itseä hämmensikin, että kaikki puhuvat tasa-arvosta ja liputtavat sitä, ja sitten kun minä aidosti jään sinne vanhempainvapaalle, niin kaikki ovat yllättyneitä, että joku oikeasti tekee näin.

Kun Antti kertoo muille olevansa pitkällä vanhempainvapaalla, moni ei edes oikein tunnu ymmärtävän asiaa vaan olettaa, että ihan kohta hän kuitenkin palaa töihin ja vaimo hoitaa lapsia kotona. 

Lähetyksessä niin ikään vieraillut Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch muistuttaa, että kuuden kuukauden vanhempainvapaa on tarkoitettukin jaettavaksi.

– Niin se järjestelmä on ajateltukin kuin sinä (Antti) nyt teet, Rotkirch sanoo.

– On äidille varattu jakso, isille varattu jakso ja vanhempainvapaat, jotka voi itse päättää. Sitten sen jälkeen on hoitovapaat. Käytännössä hyvin moni nainen ottaa sen vanhempainvapaan ja siksi isät ja työnantajat usein olettavatkin niin, mikä voi olla isille ja tietenkin myös äideille haitaksi, Rotkirch selittää.

Millaisen huomion Antti on tehnyt matkustaessaan lasten kanssa metrolla yhdeltätoista illalla? Miten on mahdollista, että kolmikuukautisten kaksosten koti-isä jätti juuri romaanikäsikirjoituksen kustannustoimittajalle? Miten Antti käytännössä ylläpitää kaverisuhteita, kun lapset ovat pieniä? Katso video kokonaisuudessaan ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.