Mainos

Kansanedustaja vaatii hallitukselta toimia: "Postin kulkuun ei voi enää luottaa"

Suomalaisten luottamus postin kulkuun on murentumassa. Kyse ei ole enää yksittäisistä puutteista, vaan ongelmat ovat jokapäiväisiä ja kirjesalaisuutta rikkovia, pamauttaa eduskunnan liikenne-ja viestintävaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen.

Kymäläinen on esittänyt hallitukselle tänään kysymyksen koskien postijakelun huolestuttavaa tilaa.

– Viestit ja kokemukset maakunnasta sekä Helsingistä osoittavat postinjakelun tilan olevan suuresti uhattuna. Mahdollisesti jo laillisuuden rajat ovat rikkoutuneet postiketjun monessa eri vaiheessa. Ja todennäköisesti tiedossamme on vain jäävuoren huippu, perustelee Kymäläinen kysymystään.

Kaakkois-Suomesta kotoisin oleva kansanedustaja Kymäläinen (sd.) saa viikoittain palautetta postin kulun puutteista yhä lisääntyvässä määrin erityisesti jakeluverkon muututtua Imatralta ja Simpeleeltä, mutta ongelmista kertovat myös pääkaupunkiseudulla asuvat.

– Palautetta tulee välillä päivittäin. Postin kulun ongelmat ovat moninaisia esimerkiksi 1. postissa lähetetyt kirjeet ovat tulleet vasta viikon päästä perille. Ihmisille on tullut kotiin avattuja kirjeitä. Eräässäkin tapauksessa kyse oli kokouspapereista. Puutteet on niin räikeätä, että valtion omistajaohjauksen on oltava nykyistä vahvempaa, vaatii Kymäläinen.

Voitollinen posti voisi parantaa palvelua

Kymäläisen mukaan Postilla olisi käytössään resursseja, jos sieltä löytyisi tahtotila.

– Posti on muuttanut jakeluverkkoa ja vähentänyt väkeä, vaikka yritys on voitollinen. Mielestäni olisi syytä pohtia entisen jakeluverkon palauttamista ja palkata lisää ihmisiä töihin. Jos posti tulee toistuvasti päivän myöhässä tai kirjeet ovat rypistyneitä ja likaisia, mutta tästä huolimatta posti aikoo heikentää palvelua vielä nykyisestä, ihmettelee suureen ääneen Kymäläinen.

Kymäläinen muistuttaa, että suuri määrä tietoa kulkee yhä perinteisillä tavoilla eivätkä kaikki elä digimaailmassa.

Hän mainitsee kysymyksessään esimerkin, kun Parikkalan Simpeleellä ei postia jaettu kahteen päivään lainkaan. Vain mainostaite Postinen jaettiin, kirjoittaa Kymäläinen.

Kymäläisen mukaan eräs karmaisevimmista tapauksista on se, kun ulkoistettu postinjakaja on työaikansa päätyttyä lopettanut lenkkinsä ja mennyt kotiin jakamaton posti mukanaan.

–  Entä, kun ihmiset huolittamattomasti avaavat kirjekuoren, jossa onkin toisen ihmisen terveystietoja. Uutisiin on noussut useita vakavia puutteita postin toiminnassa – viimeksi tänään rikostutkinta alkoi siitä, kuinka Helsingin Töölön kerrostalon asukkaiden postit löytyivät junasta ja päätyivät löytötavaratoimistoon, josta yksi asukkaista sai soiton, toteaa Kymäläinen.

Onko sinulla ollut ongelmia postin kanssa? Kirjoita siitä meille osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai osallistu keskusteluun MTV Uutisten Facebook-sivuilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.