Postinjakelua uudistettiin ja tässä tulos: Tuhansia kirjeitä hunningolla – jakajille satelee törkeitä haukkuja

Postin jakelupisteisiin on saapunut alkuvuonna tuhansia kirjeitä, jotka voivat jäädä kokonaan jakamatta. Ja uusia tulee lisää 700 kirjeen viikkovauhdilla. Kirjeet makaavat nyt postin aluekonttoreissa. 

Syynä tähän ovat postinjakelun uudistuksista koituneet ongelmat. Viime kesäkuussa uuden postilain voimaantulon jälkeen Suomessa on perinteisen Postin lisäksi toistakymmentä yhtiötä aloittanut kirjeiden alueellisen jakelun. Näiden yhtiöiden takana ovat maakuntalehtien jakeluorganisaatiot. Yritysten lähettämiä kirjeitä, kuten laskuja, jaetaan kuluttajille aamun lehtipostin mukana. 

Suurta harmia on aiheuttanut se, että Suomessa vaihtaa vuodessa noin miljoona ihmistä osoitetta väliaikaisesti tai kokonaan. Kirjeet ajautuvat vääriin paikkoihin. Vanhasta muistista ne kuitenkin palautetaan lopulta postiin, koska vain harva on edes huomannut postinjaossa tapahtuneita muutoksia.

– Eksyneet kirjeet saattavat päätyä lopuksi Viestintävirastoon, kertoo Postin kirjepalveluiden johtaja Kaj Kulp

Jos kirjeen lähettäjää tai vastaanottajaa ei löydetä, kirjeen lopullinen paikka on Viestintävirasto. Kirjesalaisuus estää tutkimasta lähetyksen sisältöä muualla.

– Postiyrityksellä ei ole oikeutta avata kirjeitä. Viestintävirastossa nämä kirjeet voidaan avata, ja sisällön avulla yritetään selvittää vastaanottaja tai lähettäjä, kertoo kuluttajasuojaryhmän päällikkö Merja Saari, joka tähdentää, että kirjeiden avaaminen on viranomaistehtävä.

Kirjeet otetaan joka tapauksessa kuudeksi kuukaudeksi säilytykseen ennen kuin ne hävitetään. Viestintävirastoon päätyi viime vuonna noin 130 000 kirjettä.

Ensisijassa kirjeet palautuvat postilta muille jakeluyhtiöille, kun ne tulevat niitä noutamaan. Posti ei toimita muiden jakeluyhtiöiden kirjeitä vastaanottajille. 

Toimiluvan saaneet jakeluyhtiöt:

Esan Kirjapaino Oy

Ilves Jakelu Oy

Esa Jakelut Oy

Alma Manu Oy

Kaakon Viestintä Oy

Kaleva Oy

Marva Media Oy

Lounais-Suomen Tietojakelu Oy

Varsinais-Suomen Tietojakelu Oy

HSS Media – Bolagen Ab

Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj

Savon Jakelu Oy

SLP Jakelu Oy

Rekisterikiista

Posti ja yksityisiä jakeluyhtiöitä edustava Jakeluyhtiö Suomi Oy ovat ajautuneet ristiriitoihin Postin osoiterekisteristä, mistä osoitteenmuutokset löytyvät. Posti on asettanut hinnan ylläpitämänsä rekisterin käytölle, jota Jakeluyhtiö Suomi ei ole halukas maksamaan. Näin Jakeluyhtiön on vaikea toimittaa tuuliajolle jääneitä kirjeitä perille. 

– Ensisijainen ongelma on se, että yritysten asiakasrekisterit eivät ole ajan tasalla, kertoo Jakeluyhtiö Suomen toimitusjohtaja Marko Toivari

– Me toimitetaan meidän asiakkaillemme, joka on tyypillisesti tulostustalo - ei varsinainen lähettäjäasiakas, kuten laskuttaja – tieto niistä kirjeistä, joita ei ole pystytty jakamaan. Fyysisesti kirjeet eivät välttämättä liiku, sanoo Toivari.

Ilman paikkansapitävää osoiterekisteriä kirjeitä ei voi toimittaa suoraan saajille. 

– Posti on hinnoitellut rekisterinsä liian korkealle, on Toivarin mielipide. Siksi Jakeluyhtiö Suomi ei osta muuttajien osoiterekisterejä. Tilanne on muuttumassa kuitenkin ensi kesänä, kun postilakia muutetaan, ja uusille jakeluyhtiöille annetaan halvempi pääsy osoiterekistereihin.

Postialan unionin, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen pitää rekistereiden vapautumista maksuttomiksi myös ongelmallisena. Uusi laki sallii Niemisen mukaan jakeluyhtiön perustamisen lähes kenelle tahansa.

– Osoiterekisterit ovat silloin melkein kenen tahansa saatavissa, ja Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka haluavat pitää osoitetietonsa salaisina, miettii Heidi Nieminen.

Tiedottaminen mennyt ”harakoille”

Jakeluyhtiö Suomen jakamista kirjeistä löytyy koodimerkintä, jonka teksteistä ilmenee myös jakaja. Nämä merkinnät ovat jääneet useimmille tuntemattomiksi, vaikka niistä onkin tiedotettu. Siksi jakajaksi luullaan yleensä Postia. 

– Tämä on turhauttavaa sekä vastaanottajille että Postille, harmittelee Jakeluyhtiön toimitusjohtaja Marko Toivari. 

Toivarin mukaan asiasta on tiedotettu, mutta ei nähtävästi tarpeeksi. Asiakkaille on jaettu tiedotteita ja tehty asiasta lehtijuttuja. 

– Hyvä kysymys, onko tiedotettu tarpeeksi? Ei varmaankaan tarpeeksi, arvioi Toivari.

 Postin jakelusta vastaavassa Viestintävirastossa seurataan tilannetta.

– Voi olla, että joku aika tässä menee, kun mielletään, että joku muukin kuin Posti voi jakaa postia. Postin jakaminen mielletään joskus edelleen jopa viranomaistehtäväksi, arvelee kuluttajasuojaryhmän päällikkö Merja Saari. 

Jakajille sataa haukkuja

Vääriin osoitteisiin tupsahtaneet kirjeet tai tulematta jääneet laskut ovat aiheuttaneet tuskaa perinteisen postin jakajille. Ihmiset laittavat harmit helposti postinjakajan piikkiin, ja ikävää palautetta on tullut yllin kyllin.

– Postihan on se, joka ottaa haukut vastaan, tuskailee kirjepalveluiden johtaja Kaj Kulp. 

”No, on se perkele, kun naapurin postit jaetaan jatkuvasti minulle”, on tyypillinen kommentti, joka postijakajalle kerrotaan. 

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen todistaa Postin väitteen. Ikävää palautetta todella tulee.

– Kirosanoja viljellään ja jakajia haukutaan. Valitukset ohjautuvat meidän liiton työntekijöille, kertoo Heidi Nieminen.

Postin mielestä asiassa pitäisi tehdä jotain.

– On tämä iso ja kasvava ongelma. Tästä pitäisi kyllä tiedottaa paremmin, miettii Postin johtaja Kaj Kulp.

Suomessa kirjeiden määrä on kuitenkin kovassa laskussa. Kun 2000-luvun alussa kannettiin yli 900 miljoonaa kirjettä vuodessa, nyt määrä on pudonnut alle 600 miljoonan. 

Lue myös:

    Uusimmat