Kansan ääni kuuluu kuntaliitoksissa

Tänä vuonna järjestetään yhteensä viisi neuvoa-antavaa kansanäänestystä kuntien yhdistymisestä.

Kansalaisten ääni vaikuttaa kuntaliitospäätöksiin. Kun kunta on järjestänyt neuvoa-antavan kansanäänestyksen, tulosta on yleensä noudatettu.

Laki kansanäänestyksistä tuli voimaan vuonna 1991. Kuntaliiton mukaan sen jälkeen ainoastaan kolmessa tapauksessa on poikettu kansanäänestyksen tuloksesta

- Näistäkin kahdessa tulos on ollut lähellä 50 prosenttia, kertoo Kuntaliiton tutkija Elina Laamanen.

Tänä vuonna järjestetään yhteensä viisi neuvoa-antavaa kansanäänestystä. Parhaillaan on menossa 34 kuntaliitosselvitystä, ja niissä on mukana 44 kuntaa.

Kuntaliitoksista on kysytty äänestäjien mielipidettä reilut neljäkymmentä. Äänestystulos ei sido kunnanvaltuustoja.

"Lisää sitovia äänestyksiä"

Valtio-opin professori Heino Nyyssönen suhtautuu kriittisesti neuvoa-antaviin kansanäänestyksiin. Hänen mukaansa kuntaliitos on kunnan kannalta niin iso asia, että sen pitäisi olla keskeinen kunnallisvaaliteema.

- En näe gallupdemokratiaa tarpeellisena. Kansanäänestyksiä voisi kehittää niin, että ne olisivat sitovia, Jyväskylän yliopiston professori pohtii.

Nyyssösen mukaan se, että kansanäänestykset ovat neuvoa-antavia, ei innosta ihmisiä äänestämään.

- Poliitikot on valittu päättämään. On ajattelematonta, ettei kuntaliitosta oteta kunnallisvaaleissa esiin. Se on myös kansalaisten aliarvioimista.

Oikeusministeriön ylitarkastaja Jussi Aaltonen pitää neuvoa-antavia kansanäänestyksiä tärkeinä.

- Ne selvittävät kansalaisten mielipiteen. Ihan varmasti niillä on jokin merkitys -silloinkin kun se on äänestystuloksen vastainen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat