Kommentti: Kuka hullu sanoisi Juuse Sarokselle ei? Leijonien MM-nippu odottaa viimeistä sinettiään

Tulosruutu: Leijonat kaatoi Tshekin EHT-turnauksessa Sveitsin

Leijonien tämän kevään MM-joukkue julkaistaan joko huomenna sunnuntaina tai viimeistään maanantaina. Pöydällä on vielä isoja kysymyksiä, joista yksi kohdistuu hieman eriskummallisella tavalla NHL-supertähteen Juuse Sarokseen, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

Täytyy myöntää, että suhtauduin epäillen Leijonien tämän kevään MM-näkymiin, kun Suomen viimeinen leiriryhmä tuotiin julki. Nimettömyyttä piisasi.

Samaan aikaan NHL:ssä yksi jos toinen niin sanottu suomalaisjoukkue eteni jatkoon. Eli Carolina Hurricanes, Florida Panthers ja Colorado Avalanche. Yhtäkkiä näytti myös siltä, että Dallas Stars etenisi toiselle kierrokselle otteluparista Vegas Golden Knightsia vastaan.

Vaikutti siltä, että Leijonilla jäisi käteen varsin ohut kortti.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Leijonien tarinassa on samoja piirteitä kuin kevään 2019 MM-kulkueessa. Tuolloin kauhisteltiin sitä, että millaisella joukkueella Leijonat lähti Slovakiassa pelattuihin kisoihin.

Kun eihän siellä ollut ketään.

Turnauksen alkuvaiheilla NHL-huippulupaus Kaapo Kakko pyöritti show’ta. Sen jälkeen esiin astui Marko Anttila. Ja mörkömeemit lyötiin tulille.

Suomi oli tuolloin äärimmäisen vahva kollektiivi, joka nojasi vankkaan viisikkopuolustukseen ja oivaan maalivahtipeliin. Tuolloin Suomen maalilla isoa valtikkaa kantoi Kevin Lankinen

Muistissa on hyvin se, miten Lankinen seisoi päällään MM-välieräottelussa Venäjän hirmutähtiä vastaan.

Leijonien nykyisessä joukkueessa on paljon samoja piirteitä. Konsta Helenius saattaa olla samankaltainen ilopilleri kuin kevään 2019 Kaapo Kakko. Joukkueena Suomi puolustaa taas uskomattoman hyvin ja maalissa torjuu melkoisia kumiukkoja.

Tähän liittyen on nostettava yksi nimi esiin:

Juuse Saros.

***

Jääkiekkoliiga NHL:ssä Saroksen, Lankisen ja Juuso Pärssisen edustama Nashville Predators tipahti viime yönä jatkosta, kun se hävisi kuudennen kohtaamisen Vancouver Canucksille lukemin 0–1. Sarja meni Canucksin nimiin voitoin 4–2.

Predatorsin kolmikosta Lankisen ja Pärssisen sopimukset ovat kesällä katkolla. Pärssinen on rajoitettu vapaa agentti (RFA), kun taas Lankinen on rajoittamaton vapaa agentti (UFA). Iso mielenkiinto kohdistuu kolmikon kovimpaan nimeen, NHL:n huippuvahtiin Sarokseen, joka löi pöytään uskomattomia näyttöjä Canucks-sarjan aikana. Predators venytti ratkaisua eteenpäin käytännössä pelkästään Saroksen ansiosta.

Siksi särähti korvaan, kun TV5:n lähetyksessä Oskar Osala totesi ääneen sen, ettei hän ottaisi enää ketään mukaan – puhuessaan Leijonien maalivahtiosastosta.

Ymmärrän toki täysin sen, että mihin Osala viittasi. Hän puhui siitä, miten hyvin Leijonien nykyiset maalivahdit eli Harri Säteri ja Emil Larmi ovat pelanneet. Säteri vakuutti torstain Tshekki-ottelussa ja Larmi oli loistava lauantain Sveitsi-kamppailussa.

Osala siis käytännössä tarkoitti sitä, ettei Leijonat tarvitse enää ylimääräistä maalivahtivoimaa.

Vaikka NHL-molareita ei tulisi, Leijonat ei kaadu tänä keväänä maalivahteihin. Se on varmaa.

Olen silti kuitenkin Osalan kanssa eri mieltä. Kiteytän tämän hyvin yksinkertaisesti:

Kuka hullu sanoisi Juuse Sarokselle ei, jos hän haluaa lähteä kevään MM-kisoihin mukaan?

Saros on tällä hetkellä Suomen ylivertaisesti paras maalivahti, joka kuuluu NHL:n kirkkaimpaan eliittiin. Saroksella oli omat vaikeudet menneet runkosarjan aikana, kun hän pysäytteli kiekkoja epätasaisesti esiintyneen Predatorsin takana. Tuoreet näytöt eli pudotuspelien otteet kertoivat kuitenkin kaiken siitä, kuinka kova veskari Saros on.

Hänen tulonsa ei heikennä millään tavalla Leijonien kollektiivia. Päinvastoin. Saros voisi olla hyvinkin Leijonien tämän kevään MM-nipun viimeinen sinetti.

***

Lähtökohta on se, että Leijonat ei lähde maalintekokilpailuihin Tshekkeihin. Jos Suomi menestyy Jukka Jalosen jäähyväiskevään aikana, menestys tulee kärsivällisen reseptin kautta.

Saroksen lisäksi erityisesti Dallas Starsin Miro Heiskanen olisi Leijonille äärettömän iso vahvistus. Eikä Roope Hintz tai Esa Lindell pahitteeksi olisi. Hintzistä Leijonat saisi hyökkäykseensä ison veturin Mikael Granlundin rinnalle, kun taas Heiskanen ja Lindell rakentaisivat Leijonien takalinjoille jämäkän pohjan yhdessä Olli Määtän ja Mikko Lehtosen kanssa.

Starsin ja Vegasin sarja on kuitenkin pahasti auki ja voi olla, että Stars painelee kotijäällään jatkoon Suomen aikaan maanantain vastaisena yönä.

Siinä tapauksessa katseet kääntyisivät tiukasti enää Saroksen suuntaan.

Leijonien tämän kevään MM-tarina rakentuu uusien nimien kautta. Jukureista tuttu Patrik Puistola on nousemassa maajoukkuetasolla aivan ratkaisurooliin. Arttu Hyry on antanut koko kauden ajan näyttöjä siitä, että häneen voi luottaa hetkellä minä hyvänsä.

Jere Innala on pelannut äärimmäisen lupaavasti Leijonien viimeisimmissä peleissä. Samaa voi sanoa Oliver Kapasesta.

Innala on ollut aiemminkin MM-tasolla, kun taas Puistola, Hyry ja Kapanen odottavat MM-debyyttiään. Mikäli mitään yllättävää ei tule eteen, nämä nähdään ensi perjantaina Prahassa.

Leijonien johto on seuraavien päivien aikana isojen ratkaisujen äärellä. Edessä on vielä monta monituista pudotusta, minkä lisäksi Dallas-kortti katsotaan varmasti loppuun. Ja eiköhän puhelu lähde myös kantrikaupungin eli Nashvillen suuntaan.

Kun nämä kysymykset ovat selvillä, joukkue lukkoon ja ei muuta kuin Prahan kiekkokevääseen nauttimaan.

Lue myös:

    Uusimmat