Mainos

"Kansallisuudella ei ole väliä" – Tälle alalle turvapaikanhakijat pääsisivät nopeasti töihin

Suomessa on alettu puhua turvapaikanhakijoiden nopeasta työllistämisestä. Mutta mitä kielitaidoton sitten voi tehdä? Siivousala mahdollistaa maahanmuuttajalle nopean työllistymisen, vaikka kielitaito ei olisi vielä kovin vahva.

Henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen siivouspalveluita tarjoavasta ISS-Palveluista vakuuttaa, että maahanmuuttajataustainen työväestö on heille yhtä hyvää työntekijäkaartia kuin suomalainenkin.

– Suhtaudumme positiivisesti maahanmuuttajiin, ja tänä päivänä meillä työskentelee 120 eri kansallisuutta. Se on meille arkea. Me haemme ihmisiä, jotka haluavat tehdä tätä työtä ja joilla on asenne kohdallaan, kansallisuudella ei ole väliä, sanoo Huuskonen.

Kielitaitoa katsotaan läpi sormien

Huuskonen sanoo, että suomen kieltä olisi kuitenkin osattava auttavasti.

Läpi sormien kielitaiton puutetta voidaan katsoa silloin, jos perehdytyksestä selvitään muulla kielellä tai muuten opastamalla.

Tärkeää Huuskosen mukaan on varmistaa, että työntekijä ymmärtää toimenkuvan, eikä hänen turvallisuutensa työssä vaarannu. Myös lain edellyttämät vaatimukset on oltava kunnossa eli nykylainsäädännön mukaan työntekijällä on oltava oleskelulupa. 

– Joissakin tehtävissä siivoukseen voidaan perehdyttää näyttämällä tai kuvillakin. Meillä on työntekijöitä, joiden omaehtoinen kommunikointi suomen kielessä ei ole vahvaa, mutta auttavalla taidolla pärjää. Katsomme tilanteen mukaan. Vaativampiin tehtäviin vaadimme parempaa kielitaitoa.

Huuskonen kertoo, että heille haetaan nettisivujen kautta, jossa hakukaavake pitäisi osata täyttää suomeksi.

– Hakemuksen perusteella kutsumme haastatteluun, Huuskonen kuvaa. 

Jatkuva pula työntekijöistä

Siivousalalla on jatkuvasti pulaa työntekijöistä. Ruuhka-Suomessa on jatkuvasti satoja siivousalan työpaikkoja tarjolla. 

– Meillä valtaosa työntekijöistä on suomalaisia, sillä meillä on paljon ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, joilla on Suomen kansalaisuus. Siivouspuolella noin 20 prosenttia on sellaisia, joilla on oleskelulupa, mutta ei vielä kansalaisuutta. Emme kuitenkaan tilastoi maahanmuuttajataustaisia suomalaisia. 

Siivous-, kiinteistö-, ruokailu- ja turvallisuuspalveluita tarjoava ISS-Palvelut myös kouluttaa työntekijänsä.

Eri tehtävien vaatimustaso vaihtelee ja palkka määräytyy esimerkiksi siivouksessa vaativuusluokituksen mukaan. Huuskosen mukaan siivousalalla palkka vaihtelee 7,5-tunnin kokopäivätyössä noin 1800-2500 e/kuukaudessa tehtävän vaativuuden mukaan.

– Valtaosa henkilöstöstä työskentelee vähintään 6 tunnin työajalla. 

Siivoojien lisäksi ISS:llä on pulaa esimerkiksi ammattitaitoisista kiinteistönhoitajista ja kylmälaiteasentajista. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.