Kännyköiden ja tietokoneiden virtaliittimessä hullu riski: Voi tuhota laitteen silmänräpäyksessä

Uutta C-tyypin USB-liitäntää on hehkutettu ominaisuuksiensa osalta: Liitäntä tarjoaa runsaasti virtaa laitteen latausta varten ja myös tieto liikkuu entistä nopeampaa sen kautta. Liitäntää voidaan periaatteessa käyttää kaikenlaisten laiteiden kytkemiseen monitoreista kännyköihin.  

USB-C-liitäntä löytyykin jo monista uusista tietokoneista ja kännyköistä. Teknologiasivusto The verge toteaa, että USB-C:n käyttöön sisältyy kuitenkin melko uskomaton riski: Esimerkiksi verkkokauppa Amazonissa liikkuu myös vääränlaisia USB-C-kaapeleita. Vääränlainen kaapeli voi tuhota tietokoneen silmänräpäyksessä.

The Verge kertoo artikkelissaan, että juuri näin tapahtui Googlella työskentelevälle Benson Leungille, joka USB-C-kaapelia kokeillessaan tuhosi Chromebook Pixel -kannettavansa. Tuho tapahtui hetkessä.

Myös artikkelin kirjoittaja Dieter Bohn itse kertoo, että vääränlainen kaapeli aiheutti tuhoa hänen käyttämälleen Applen MacBook Air -koneelle.

-Ongelmana on, että kun kytket USB-laitteen kiinni, niin se alkaa viedä virtaa. Jos laite yrittää vetää liikaa virtaa, niin sitä tarjoava laite voi kärähtää, Bohn kirjoittaa.

Vika ei ole laitteissa vaan siinä, että kaapelin pitäisi pystyä suojaamaan kytkettyjä laitteita niin, että niiden keskinäinen virranjako pysyy aisoissa. Ongelmasta on tullut akuutti, sillä uuden liitännän myötä USB-laitteet pystyvät vaatimaan kaapelin kautta aiempaa enemmän virtaa.

Se mikä tekee ongelmasta suorastaan ällistyttävän on, että turvallisen käytön kriteerit täyttävistä kaapeleista ei ole saatavilla tietoa. Vain Googlen Leung on alkanut tarkastaa ja arvostella Amazonin kautta myynnissä olevien USB-C-kaapeleiden turvallisuutta. Kaikki siis yhden asiaan perehtyneen urhean henkilön harteilla.

The Verge toteaa, että loppupeleissä käyttäjä ei voi kuin rukoilla, että verkosta ostettu kaapeli ei tuhoa laitetta.

Sivustolla kirjoitetaankin, että tilanne on mielipuolinen, eikä näin pitäisi olla. Sivustolla ihmetellään, että ongelma on niin ilmeinen, että sen olisi pitänyt olla selvää kaikille USB-C-liitännän kehittäjälle. 

Lue myös:

    Uusimmat