Kannattaako ulkomailla maksaa kortilla vai käteisellä? Käteisen nostaminen voi käydä yllättävän kalliiksi

Katoaako käteinen 7:40
Video: Käteisen tulevaisuudesta puhuttiin Huomenta Suomessa 2018.

Eurojen nostaminen on Euroopan sisällä saman hintaista kuin Suomessa. Ulkomailla käteisautomaattiyhtiön operaattori saattaa kuitenkin ottaa itselleen palkkion käteisnoston yhteydessä. Sen myötä pieniä summia useampaan otteeseen nostaessa kulut voivat käydä suuriksi.

Dagens Nyheterin mukaan esimerkiksi Thaimaassa raha-automaattinoston yhteydessä operaattori voi veloittaa 150-220 bahtia. Määrä vastaa 4-6 euroa. Jos muutaman viikon lomamatkallaan käteistä nostaa useampaan otteeseen, nousee summa nopeasti suureksi.

Vertailu kannattaa

Operaattorin ottaman palkkion määrä on ilmoitettava automaatin yhteydessä, ja siksi niitä kannattaa vertailla, kertoo Osuuspankin Katariina Säntti. Hän neuvoo silmäilemään summan tarkasti.

– Suosittelen myös vertailemaan eri nostopaikkojen välillä, millaisia palkkiosummat ovat. Monissa maissa on kuitenkin useita eri automaattioperaattoria, joista osa ei veloita lainkaan palkkiota. Apua voi kysyä myös oppailta tai hotellin virkailijoilta, jotka osaavat luultavimmin arvioida minkälainen taso nostopalkkioissa on, Säntti kertoo.

Korkeista nostopalkkioista huolimatta Säntti neuvoo nostamaan käteisen vasta kohdemaassa, eikä jo kotimaassa. Tärkeää on arvioida tarkkaan, kuinka paljon käteistä oikeasti tarvitsee.

– Kannattaa pitää huoli siitä, ettei rahaa nostaa likaa. Rahaa ei kannata vaihtaa enää takasin päin, Säntti kertoo

Näin saat parhaan kurssin

Kaikista turvallisinta rahankäyttöä matkustajalle on kortilla maksaminen, Säntti kertoo.

Etukäteen kannattaa selvittää minkälainen maan maksupolitiikka on. Suurimmassa osassa maita kortti toimii lähes kaikkialla, mutta esimerkiksi juuri Thaimaassa kortti ei käy maksuvälineinä kuin ketjuliikkeissä ja hotelleissa, OP:sta kerrotaan.

Säntin mukaan ei ole väliä maksaako pankilla vai luotolla, mutta valuuttaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Ulkomailla kortilla maksaessa kannattaa aina maksaa paikallisella valuutalla. Silloin saa parhaan kurssin, Säntti kertoo.

Hänen mukaan matkalle kannattaa myös varata useampi maksukortti. Jos toinen kortti vioittuu tai katoaa, on käytössä vielä toinen toimiva kortti.

– Kortilla maksaminen on turvallista, kunhan sitä säilyttää hyvin, kertoo Säntti.

Lue myös:

    Uusimmat