Mainos

Kannabiksen oma käyttö on yhä rikollista

Helsingin käräjäoikeus langetti tänään 25 päiväsakkoa kannabis-tuotteiden käyttämisestä, ostamisesta ja neljän hamppukasvin kasvattamisesta helsinkiläismiehelle, joka esiintyi viime vuoden elokuussa A-studion ohjelmassa kertomassa huumeenkäytöstään. Sakkoja tuli miehen maksettavaksi 2825 markkaa.

Helsinkiläinen ohjelmistosuunnittelija Tero Nieminen tunnusti julkisesti käyttäneensä useamman vuoden aikana kannabista yhden tai kaksi kertaa kuukaudessa eli määrältään noin gramman annoksen kuukaudessa. Nieminen myönsi myös oikeudessa syyttäjän esittämän teonkuvauksen oikeaksi.

Onko oma vähäinen käyttö tuomittavaa?

Televisio-ohjelman jälkeen poliisi aloitti tutkimukset. Niemisen kotiin tehtiin etsintä, jonka yhteydessä takavarikoitiin 15 hampun siementä ja kaksi vesipiippua, jotka oikeudessa tuomittiin valtiolle menetetyiksi. Puolustus vetosi syytetyn nuhteettomuuteen ja siihen, että Nieminen oli ensimmäistä kertaa oikeudessa ja että hän oli esiintynyt A-studion ohjelmassa vapaaehtoisesti. Lisäksi hänet oli ohjelman jälkeen irtisanottu työpaikastaan.

Puolustuksen mukaan tapauksessa olisi pitänyt soveltaa rikoslain pykälää, jonka perusteella huumausainerikoksessa voidaan jättää syyte ajamatta tai rangaistus tuomitsematta, jollei teko ole heikentämässä yleistä lainkuuliaisuutta. Puolustus viittasi lieventämisperusteena lisäksi siihen, että tekijä oli oma-aloitteisesti selvittänyt asiaa poliisitutkinnassa. Lisäksi hän oli vähäisen rikoksen vuoksi menettänyt kohtuuttomasti työpaikkansa.

Normaali huumerikos

Syyttäjän mukaan Niemisen tapauksessa ei ollut mitään poikkeavaa, vaan hän syytti normaalisti Niemistä huumausainerikoksesta ja vaati sakkorangaistusta, jonka Helsingin käräjäoikeus myös tuomitsi. Sakkotuomio perustui kahteen eri huumausainerikokseen. Hänet todettiin syyllistyneen ostamansa huumausaineen hallussapitoon ja käyttöön sekä huumausaineen kasvattamiseen omaan käyttöön.

Julkisuus ei auttanut

Tero Niemisen tavoitteena oli suostuessaan A-studion ohjelmaan käynnistää julkinen keskustelu kannabis-tuotteiden, hashiksen ja marihuanan, käytön laillisuusasemasta Suomessa. Keskustelun ensimmäinen vaihe päättyi Helsingin käräjäoikeudessa Niemisen ja häntä tukevan Suomen kannabisyhdistys ry:n tappioon. Apua ei ollut myöskään viime kesänä Helsingin Kaivopuiston kansanjuhlassa kerätystä 700 nimen adressista, jossa vedottiin syyttämättä jättämisen puolesta.

-En ole kovin yllättynyt. Tuomio on mielestäni väärä. Seuraavaksi mennään hovioikeuteen ja jossain vaiheessa eduskunnan oikeusasiamieheltä pyydetään kannanotto.
-Tässä asiassa on koko matkan aikana vedottu johonkin vanhaan "oikeuskäytäntöön", joka ei ole enää nykypäivää, ihmettelee Nieminen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.