Kanervan kihlattu Elina Kiikko salasi syöpätaistelunsa: "Kysyin Ilkalta, huolehtisiko hän lapsestani"

Elina Kiikko sairastui syöpään samaan aikaan, kun hänen kihlattunsa, kansanedustaja Ilkka Kanerva, oli keskellä kiivasta vaalitaistoa. 

Kansanedustaja Ilkka Kanervan, 68, kihlattu Elina Kiikko, 54, muistaa elävästi päivän, kun sai kuulla sairastuneensa syöpään. Se oli perjantai 13. maaliskuussa 2015.

– En ole sinänsä taikauskoinen, mutta kun aina puhutaan perjantai 13. päivästä ja huonosta onnesta, sitten minun kohdalleni sattui tämä.

– Se oli aikamoinen järkytys. Muistan sen hetken todella hyvin. Tuli tietenkin aikamoinen tunteiden kirjo ja siinä alkoi miettiä kaikenlaisia asioita, kun kuuli lääkäriltä sanan syöpä. Siinä vaiheessa ei vielä tiennyt, että kuinka paha tilanteeni on ja se oli niin suuri järkytys, ettei siinä vaiheessa osannut ajatella, että tässä voi käydä ihan hyvinkin.

Kiikko ei halua paljastaa, mistä syövästä on kyse. Diagnoosi nosti pintaan kuitenkin myös huolen lapsesta. It-alalla työskentelevällä Kiikolla on yksi lapsi, joka on parikymppinen.

– Kun odotimme tuloksia ennen leikkausta, huoli omasta lapsesta oli niin kova, että kysyin Ilkalta, että jos minulle käy huonosti niin huolehtiiko hän lapsestani. Hän lupasi sen heti, enempää ajattelematta.

Kiikko kertoo, että hänellä on erittäin läheiset perhesuhteet. Diagnoosin jälkeen hän kävi pitkiä keskusteluja niin vanhempiensa kuin sisaruksiensa kanssa. Kiikko kertoo myös, että syöpä oli uusi sivu hänen ja Kanervan suhteessa.

– Meidän suhteeseen on mahtunut paljon kaikenlaista. Yleensä se on ollut minä, joka tuen Ilkkaa, mutta nyt osat kääntyivät. Se olinkin minä, joka tarvitsin Ilkan tukea.

– Kaikki tapahtui vielä vaalien aikaan. Se oli aika haastavaa, sillä olin kerrankin aika ahkerasti mukana Ilkan vaalikuvioissa. Kun sain diagnoosin, jättäydyin pois. En pystynyt keskittymään siihen, että tekisin toisen puolesta vaalityötä. Ilkka jäi yhdestä vaalitilaisuudesta pois, mutta sanoin hänelle, etten halua, että hänen vaalityönsä kärsii.

Kiikko teki tietoisen päätöksen siitä, että sairaus pidetään salassa. Kanerva jatkoi vaalityötään dramaattisesta käänteestä huolimatta.

– Sanoin, että hänen on käytävä vaalitaisto, koska jos hän olisi yhtäkkiä jäänyt pois, kysymyksiä olisi alkanut herätä, että mikä on. Halusin pitää oman sairauden omassa pienessä piirissä, vain kourallinen ihmisiä tiesi. Halusin sairastaa ja toipua hiljaisuudessa.

– Minut leikattiin noin kuukausi diagnoosin jälkeen, vähän ennen vaaleja. Kun olin toipilasvaiheessa, kävimme Ilkan kanssa yhdessä äänestämässä.

Kiikko kiittelee sitä, ettei hänen ole tarvinnut käydä läpi raskaita sädehoitoja. Syöpä saatiin kokonaan pois leikkaamalla.

– Käyn toki kontrollissa puolen vuoden välein. Se on hyvä, että pidetään kontrolliaika pitkänä ja käynnit tiheänä. Jos kävisi niin ikävästi, että löytyisi vielä jotain, se löydettäisiin varhaisessa vaiheessa.

– Kyllä minä jännitän kauheasti jokaista kontrollikäyntiä. Siitä on tullut aika kovakin pelko. Olen kuitenkin todella kiitollinen siitä, että olen selvinnyt näin vähällä tähän asti ja toivon todella, ettei tule enää jatkossa mitään.

Nyt Kiikko kertoo, että hän voi todella hyvin. Hän on löytänyt uutta voimaa ja energiaa lenkkipolulta ja kertoo juoksevansa pitkiäkin matkoja.

– Se sopii minulle ja on myös terapeuttista. Mieli virkistyy, kunto kohoaa ja saa olla ulkona. Siinä ajatukset aina nollaantuvat, kun lähtee juoksemaan lenkkipolulle. Asioihin riittää ihan eri tavalla energiaa. Ilkkakin kertoo huomanneensa muutoksen minussa. Ennen tein kovasti töitä, stressaannuin helposti ja olen aika äkkipikainen luonteeltani. Nyt huomaan, että stressikynnykseni on madaltunut ja olen nykyään aika kärsivällinen.

Kiikon sairastumisesta kertoi ensimmäisenä Kauneus & Terveys

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja