Mainos

Kanerva matkastaan Ukrainaan: Pelko pois

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva on lähdössä huomenna Ukrainaan. Kanerva korostaa, ettei pelolle saa antaa valtaa, vaikka järjestön tarkkailjoita onkin siepattu Itä-Ukrainassa.

-Tilanne on menossa tosi huolestuttavaan suuntaan ja näyttää siltä, ettei vastuunkantajia Ukrainan suunnassa ole turhan paljon, Kanerva arvioi tilannetta MTV Uutisille.

Kanervan mukaan Ukrainan huolestuttava kehitys vaikuttaa luonnollisesti myös hänen valtuuskuntansa matkan suunnitteluun.

- Olen ollut päivän aikana yhteydessä eri turvallisuusviranomaisten kanssa, Kanerva toteaa.

Kanerva korostaa, että vastuu kansainvälisten toimijoiden turvallisuudesta on paikallisilla toimijoilla eli ukrainalaisilla, mutta myöntää, ettei luottamus tällä hetkellä ole kovin suuri.

- Siitä huolimatta pitää lähteä siitä, ettei anna pelolle valtaa. Ei sitä auta jäädä suremaan ja murehtimaan, sillä tässä on paljon isommasta asiasta kysymys. Nyt pitää saada myönteinen kehitys vihdoin viimein raiteille Ukrainassa, Kanerva korostaa.

"Todella iso operaatio"

Kanervan mukaan Ukrainassa 25. toukokuuta järjestettävien presidentinvaalien tarkkailu ovat todella iso operaatio.

- Vaaleja on tarkoitus tuoda tarkkailemaan reilu tuhat ihmistä eri puolilta maailmaa. Koko idea on tietysti siinä, että vaalit voitaisiin toteuttaa mahdollisimman hyvin kansainvälisiä standardeja noudattaen, jolloin ei pääsisi syntymään väitteitä laittomuuksista.

Kanerva korostaa moitteettomasti sujuneiden vaalien merkitystä Ukrainan kehitykselle.

- Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta vaalit menisivät säällisesti läpi ja demokratia pääsisi pikku hiljaa toimimaan Ukrainassa niin, että siellä olisi valtiojohto, joka olisi saanut selkeän valtakirjan kansalta ja jonka kaikki osapuolet tunnustavat, Kanerva toteaa.

Tällä hetkellä ongelmana on se, että Venäjä ei tunnusta Ukrainan poliittista johtoa ja  kieltäytyy sillä perusteella neuvottelemasta sen kanssa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.