Kambodzhan sotarikostuomioistuin antoi viimeisen tuomionsa punakhmerihallinnon edustajalle – kansanmurhassa kuoli noin 2 miljoonaa ihmistä

Kambodzhan entisen valtionpäämiehen Khieu Samphanin saama tuomio elinkautisesta vankeusrangaistuksesta on pidetty ennallaan Kambodzhan erityistuomioistuimessa (ECCC).

Tuomioistuin käsitteli torstaina 91-vuotiaan Samphanin valitusta hänen vuonna 2018 saamastaan tuomiosta. Samphan todettiin tuolloin syylliseksi Kambodzassa 1970-luvulla tapahtuneeseen kansanmurhaan.

Samphanin tuomio rikoksista ihmisyyttä vastaan säilytettiin ennallaan, mutta tuomioistuin kumosi aiemmin antamansa tuomiot tiettyä sijaintia koskevista murha- ja vainosyytteistä.

Kyseessä oli todennäköisesti viimeinen ECCC:n antama tuomio, sillä Samphan on viimeinen elossa oleva korkea-arvoinen punakhmerijohtaja.

Vain viisi tuomittua

Tuomioistuin tuomitsi vuonna 2018 Samphanin lisäksi toisen punakhmerien johtohahmon, Nuon Chean, joka oli tuomion aikaan 92-vuotias. Tuomiot olivat ensimmäiset kansanmurhasta langetetut Kambodzhan tapahtumien yhteydessä. Punakhmerien kakkosmiehenä pidetty mies kuoli vain vuotta myöhemmin.

Yli 300 miljoonaa dollaria maksanut tuomioistuin tuomitsi lopulta vain viisi ultramaolaisen ryhmän johtajaa, joista kaksi kuoli oikeusprosessin aikana. Punakhmerien varsinainen johtaja Pol Pot kuoli kotiarestissa vuonna 1998 ennen ECCC:n perustamista.

Asiantuntijoiden mukaan tuomioistuin on kuitenkin tehnyt arvokasta työtä kansallisen sovittelun edesauttamisessa Kambodzhassa.

Suuri yleisö paikalla

Samphan oli läsnä oikeudessa pyörätuolissa istuen. Tuomioistuin ei hyväksynyt hänen argumenttiaan siitä, että punakhmerit olisivat olleet vain poliittinen liike, jonka tarkoituksena oli kambodzhalaisten elämän parantaminen.

– Mielikuvitusta venyttämälläkään kyseistä vallankumousta ei voida pitää hyväntahtoisena tai epäitsekkäänä tekona, oikeus linjasi.

Noin 500 ihmistä oli saapunut oikeussaliin kuulemaan Samphanin tuomion. Paikalla oli hallinnon edustajia, diplomaatteja, buddhalaisia munkkeja ja kansanmurhasta selvinneitä.

– Haluan oikeutta kaikki uhreille, koska kärsimme niin paljon, 67-vuotias selviytyjä You Soeun kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kaksi miljoonaa kuollutta

Punakhmerit hallitsivat nykyisen Kambodzhan alueella sijainnutta Demokraattista Kamputseaa vuosina 1975–1979.

Punakhmerien hirmuvallan aikana tapahtuneessa Kambodzhan kansanmurhassa noin kaksi miljoonaa kambodzhalaista kuoli väkivaltaan, ylirasitukseen ja nälkään. Punakhmerien käsissä kuoli noin neljäsosa maan tuon ajan väestöstä.

Kuolonuhrien määrässä mitattuna Kambodzhan kansanmurhaa on pidetty usein modernin maailmanhistorian kolmanneksi pahimpana. Edelle on luettu natsi-Saksan vuosina 1941–1945 organisoima holokausti ja Neuvostoliiton Ukrainan alueella vuosina 1932–1933 järjestämä, holodomorina tunnettu keinotekoinen nälänhätä.

Lue myös:

    Uusimmat