Laki ei suojele väkivallan uhreiksi joutuvia lapsia – vanhemmat voivat kieltää vammojen tutkimisen

Lastensuojelulakia uudistetaan – nyt sosiaalityöntekijä ei saa tutkia lasta epäillessään kaltoinkohtelua 1:53
"Tilanne voi mennä perheessä ohi, kun lupapäätöstä odotellaan" – näin asiantuntija kuvaa nykyistä lastensuojelulain tilannetta.

Joensuussa tapahtuneen nelivuotiaan kuolema väkivallan uhrina on nostanut jälleen esille lastensuojelulain uudistamisen.  

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei käytetä kaikkia laissa olevia keinoja lapsen kaltoinkohteluepäilyn tutkimiseksi. Lapsen kaltoinkohteluepäilyn herätessä sosiaalityöntekijä ei saa tutkia lasta. 

Hallinto-oikeus voi sen sijaan myöntää lääkärille luvan asian selvittämiseen vanhempien vastustaessa tutkimista.

Joensuussa tapahtunut lapsen kuolema sai neljännesvuosisadan lastensuojelunkenttätyössä olleen asiantuntijan tutkimaan, kuinka paljon lupia haetaan. 

Erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhosen mukaan viimeisen 15 vuoden aikana lupia on haettu 30. 

Keskimäärin hallinto-oikeuksiin on tullut kaksi lupahakemusta vuodessa, mutta esimerkiksi Helsingissä lupia ei ole haettu vuosikausiin.

– Viime vuosina se on hiipunut täysin. Käytännössä näyttää siltä, että se ei ole ollenkaan käytössä.

Sote-studiossa aiheena lapsiin kohdistuva väkivalta - "Toimimaton nykykäytäntö johtanut liian järeisiin toimiin eli kiireellisiin sijoituksiin" 11:31
Sote-studiossa käsiteltiin lokakuussa laajalti lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa.

"Se ei ole nopea apu lapselle"

Selvityksen mukaan nopeaksi tarkoitetun luvan saanti vie oikeudessa parista viikosta vuoteen.

– Se ei ole nopea apu lapselle. Tilanne voi mennä perheessä ohi, kun lupapäätöstä odotellaan.

– On selvää, että kun se menee hallinto-oikeuden prosessiin, se ei ole mikään kauhean joutuisa tapa, toteaa puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Tiina Muinonen.

Puustinen-Korhonen ehdottaa, että luvan voisi jatkossa myöntää nykyistä nopeammin johtava sosiaalihuollon viranhaltija.

– Se voisi hyvin mennä hyvinvointialueen johtavan viranhaltijan päätöksellä, että siinä kädessä on muitakin työvälineitä kuin kiireellinen sijoitus sitten.

Puustinen-Korhonen ja Muinonen muistuttavat myös, että pahoinpitelyepäilyn selvittäminen kuuluu poliisille. Lastensuojelun tehtävänä on tehdä ilmoitus asiasta.

Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu lastensuojelulain uudistaminen parissa vuodessa. Lainuudistajat vakuuttavat, että tulevassa laissa pyritään huomiomaan kaikki mahdollinen, ettei Joensuun kaltaista tilannetta enää tapahtuisi.

Lue myös:

    Uusimmat