Kalsium saattaa vaikuttaa aivoverenvuotopotilaan ennusteeseen

Aivoverenvuodot saattavat olla pahempia potilaille, joiden veren kalsiumtaso on alhainen. Kalsiumin vähyys voi myös ennustaa verenpurkauman suurentumista. Tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen osallistui 2 100 aivoverenvuotopotilasta.

Tulosten perusteella aivojen verenpurkaumat olivat suurempia potilailla, joiden veren kalsiumpitoisuus oli pieni kuin potilailla, joiden kalsiumtasot olivat sairastumisen aikoihin normaalit.

Osa potilaista kävi seurannan aikana myös aivojen tietokonekuvauksessa. Niiden perusteella verenpurkaumat myös laajentuivat todennäköisemmin potilailla, joiden kalsiumtasot olivat alhaiset.

Kalsiumvajaus on aiemminkin yhdistetty pahempiin aivoverenvuotoihin, mutta tutkimuksia on tehty suhteellisen vähän. Nyt julkaistu tutkimus on tervetullut lisänäyttö kalsiumin vaikutuksista. Edelleen on silti epäselvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Kalsiumin tiedetään vaikuttavan veren hyytymiseen ja verisuonten toiminnan välityksellä myös verenpaineeseen. Molemmat mekanismit voivat selittää ilmiön. Jos myös tulevat tutkimukset päätyvät samanlaisiin tuloksiin, kalsiumtasoista huolehtiminen saattaa auttaa aivoverenvuotopotilaiden hoidossa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tunne aivovammat – katso video

Aivovauriot voivat kuulostaa pelottavilta, ja vakavasti niihin tuleekin suhtautua. Mutta mitä ero onkaan aivovammalla, aivoverenkiertohäiriöllä ja vaikka aivokasvaimella? Katso professori Olli Tenovuon haastattelu.

Aivovammat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja