Aivovamman ja dementian yhteydestä lisää näyttöä

7:42

Tanskalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä dementian ja aivovammojen välisestä yhteydestä. Aivovamman kokeneet ovat suurentuneessa dementian vaarassa varsinkin vammautumista seuraavan puolen vuoden aikana.

Katso yllä olevalta videolta, miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta.

Tutkimuksessa yhdisteltiin lähes 2,8 miljoonan tanskalaisen tietoja neljästä eri rekisteristä. Potilaista viisi prosenttia oli saanut ainakin yhden aivovamman ja viisi prosenttia sairastui dementiaan seurannan aikana.

Lancet Psychiatry -lehdessä julkaistujen tulosten perusteella aivovamman kokeneet sairastuivat dementiaan 24 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät olleet saaneet aivovammaa.

Havainto tehtiin keskimäärin kymmenen vuoden seurannan aikana. Dementian riski suureni, mitä useampia vammautumisia potilaalla oli. Suurimmillaan dementiariski oli kuuden kuukauden sisällä aivovamman toteamisesta: tuolloin dementioita diagnosoitiin yli neljä kertaa enemmän kuin terveillä verrokeilla.

Tulokset olivat samansuuntaisia myös analyysissa, jossa vertailukohtana käytettiin murtumapotilaita, jotka eivät olleet saaneet aivovammaa. Tulokset eivät selittyneet potilaiden sosioekonomisilla eroilla.

Samanlaisia havaintoja on saatu aiemminkin, mutta tanskalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Hiljattain samasta aiheesta julkaistiin myös ruotsalaistutkimus. Siinä aivovammaan liittyvän dementiariskin havaittiin pienenevän vähitellen, mutta osaa potilaista se koski vielä 30 vuoden kuluttua.

Aivovammat ovat maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma, ja WHO:n mukaan niiden aiheuttamat kuolemat ja pitkäaikaissairaudet tulevat todennäköisesti yleistymään seuraavan vuosikymmenen kuluessa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja