Suomalaistutkimus: Aivovamma nostaa dementiariskiä, vaikka vammasta toipuisi hyvin

Aivovamman saaneet näyttäisivät sairastuvan muita todennäköisemmin dementiaan, koko suomalaisväestön kattava tutkimus osoittaa. Erityisesti havainto koskee keski-ikäisiä miehiä.

Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan tutkijoiden tulokset perustuvat 40 000 suomalaisen aivovammapotilaan kymmenvuotiseen rekisteriseurantaan. Potilaat olivat 18–65-vuotiaita.

Seurannan perusteella vakavan tai kohtalaisen vakavan aivovamman saaneiden riski sairastua dementiaan oli noin kaksi kertaa suurempi kuin vain lieviä aivovammoja saaneiden. Dementiariski oli sitä suurempi, mitä vakavampi aivovamma oli ollut.

Dementioita todettiin tavallista enemmän varsinkin keski-ikäisillä miehillä. Koulutus- ja tulotasot eivät vaikuttaneet yhteyteen. Huomionarvoista oli myös se, että dementiariski havaittiin myös potilailla, jotka olivat toipuneet hyvin aivovammastaan.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat aivovamman käynnistävän prosessin, joka vuosien varrella johtaa dementiaan, mutta tarkkaa mekanismia ei tunneta.

Aivovammat ovat maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma ja WHO:n mukaan niiden aiheuttamat kuolemat ja pitkäaikaissairaudet tulevat todennäköisesti yleistymään seuraavan vuosikymmenen kuluessa.

Aivovammat eivät liittyneet suurentuneeseen Parkinsonin taudin tai ALS-taudin eli amyotrofisen lateraaliskleroosin riskiin.

Tutkimus julkaistiin Plos Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

17:54

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja