"Kallis älypuhelin ei ole välttämätön" Panosta näihin asioihin, kun hankit lapselle omaa puhelinta

Ensimmäisen luokan aloittaminen tarkoittaa usein myös oman puhelimen hankintaa. Kalliin älypuhelimen sijaan puhelimen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota käyttötarkoitukseen.

Koulujen alku on yleensä ajankohta, kun perheissä aletaan keskustella puhelimen hankinnasta. Tilastojen mukaan suurimmalla osalla 2. luokkalaisista on puhelin, ekaluokkalaisista puolestaan kahdella kolmasosalla. Pelastakaa Lapset ry:n Lapset ja digitaalinen media-yksikön asiantuntija Anniina Lundvallin mukaan mitään suositusikää puhelimen hankinnalle ei kuitenkaan ole.

Iän sijaan vanhempien kannattaakin pohtia, millaiseen tarkoitukseen lapsi puhelinta käyttää ja miksi se olisi lapselle tarpeellinen. Puhelimen hankinta on yksilöllistä, ja riippuu paljon lapsesta ja perheestä.

– Pienelle koululaiselle on ensisijaisen tärkeää saada turvallinen aikuinen kiinni silloin, jos on asiaa tai hätä. Toisaalta myös pelaaminen ja nettiin pääseminen on monelle lapselle tärkeä juttu.

Jos nämä hoituvat ilman oman puhelimen hankintaa, voi ostoksen tekemistä lykätä.

Oma uusi puhelin vasta harjoittelun jälkeen

Moni vanhempi voi olla huolissaan siitä, jääkö lapsi ilman puhelinta jälkeen mediataitojen kehittymisessä. Lundvallin mukaan näin ei käy, vaikka lapselle ei ostaisikaan omaa älypuhelinta. Lapsi voi harjoitella puhelimen käyttöä ensin esimerkiksi vanhemman vanhalla puhelimella, ja oma puhelin voidaan ostaa vasta sitten, kun itsenäistä käyttöä on ensin harjoiteltu.

Lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi kannattaa valita sellainen, jonka hukkaaminen tai rikkoutuminen ei kaada perheen taloutta. Kalliin älypuhelimen sijaan kannattaa valita lapsen käyttötarkoitukseen sopiva puhelin.

– Kannattaa hankkia sellainen puhelin, jota itse osaa käyttää tai ainakin opetella käyttämään kännykkää yhdessä lapsen kanssa.

Joissain tapauksissa puhelimeen on viisasta hankkia myös turvallisuutta lisääviä lisätarvikkeita, kuten iskun kestäviä suojakuoria. Myös saldorajan käyttöönottamista kannattaa harkita. 

Muista keskustella puhelimen käytöstä lapsen kanssa

Pelkkä puhelimen hankkiminen ei riitä, vaan vanhempien tulee muistaa keskustella lapsen kanssa puhelimen käytöstä. Lundvallin mukaan paras suoja syntyy koululaisen korvien välissä. 

– On hyvä painottaa lapselle, että jos vanhempi soittaa tai tekstaa, on silloin syytä vastata mahdollisimman pian, jotta vanhempi ei huolestu turhaan. Lapselle voi myös pienestä pitäen opettaa, että kännykkä pidetään ladattuna ja äänet päällä, jos lähtee kotoa kavereiden luo tai ulos leikkimään, Lundvall toteaa.

Jos puhelin mahdollistaa nettiin pääsyn, tulee lapsen kanssa keskustella lisäksi hyvästä käytöksestä, turvallisesta käytöstä, palveluiden ikärajoista. 

– Kannattaa toki ehdottomasti tutkia sovelluksia, joilla voi lisätä yksityisyyden suojaa ja turvata kännykkää sekä sen käyttäjää. 

Lundvall suosittelee Poliisin 112-sovellusta, jolla hätäpuhelin voi soittaa helposti. Help.some- sovellus auttaa puolestaan alaikäistä saamaan nopeasti apua joutuessaan kiusaamisen tai ahdistelun kohteeksi. 

Lue myös:

    Uusimmat