Mainos

Kallion vesivahinko nieli tuhansien eurojen historialliset teokset – "Vesi nousi kattoon asti ja kellarivarasto oli sukelluskunnossa"

8:55
Kallion vesivahinko tuhosi kirjakaupan kellarin.

Helsingin Kalliossa tapahtunut suuri vesivahinko on tuottanut mittavia vahinkoja asuintalojen ja yritysten kellareihin. Muun muassa Harjutorin laidalla sijaitseva Punainen Planeetta -antikvariaatin kellari täyttyi kattoa myöten vedellä. Vesi vei mukanaan ainakin 10 000 euron edestä kulttuurihistoriallisesti merkittäviä teoksia.

Pelastuslaitos on torjunut vesivahinkoa Helsingin Kalliossa koko lauantain. Vedentulo haljenneesta runkovesiputkesta on saatu katkaistua, mutta ainakin seitsemän kerrostalon ja yhden kirkollisen tilan kellareihin valui runsaasti vettä.

"Vettä tulee todella paljon"

Elmeri Vehkala avasi kirjakauppansa ovet tavalliseen tapaan aamulla. Heti kymmenen jälkeen Vehkala ymmärsi, että jotain tavanomaisesta poikkeavaa oli tekeillä.

– Harjutori 10:stä oli soitettu, että kellariin tulee vettä ja minä menin tarkastamaan omaa kellaria. Avasin oven ja siellä oli siinä vaiheessa viisi senttimetriä vettä lattialla. Palomies katsoi, että nyt lähdetään pois täältä, koska vettä tulee todella paljon.

– Tuntia myöhemmin vesi oli noussut kattoon asti ja koko kellarivarasto oli sukelluskunnossa, kuvailee Vehkala.  

Vesivahinko jättää kirjakaupalle tuntuvan laskun

Kellariin tulvinut vesi tuhosi tuhansia kirjoja Punainen Planeetta -antikvariaatissa. Tässä vaiheessa vahinkojen laajuutta on kuitenkin vaikea arvioida.

– Euromääräisesti puhutaan niin suurista menetyksistä, että vakuutuksesta sitä ei koskaan tulla takaisin saamaan. Aivan varmasti yli 10 000 euron arvoista tavaraa tuhoutui.

Tuhoutuneiden teoksien joukossa on useita antiikin klassikoita. Muun muassa Faros-kustannukselta ostettu merkittävä kirjaerä tuhoutui täysin. Lisäksi Vehkalan isoäidin Neuvostoliitto -lehdet ja punaliput ovat mennyttä.

– Minun kannaltani tilanne on helppo, koska kaikki mitä tuolla alakerran varastossa oli, on menetetty. Sen tavaran perään on turha itkeä. Minun sydän on laittanut jo pisteen sille asialle, toteaa Vehkala.

Esiintymislava uusiksi

Myös Helsinginkadulla sijaitseva Lepakkomies Baari joutuu perumaan illan keikkojaan vesivahingon vuoksi.

– Vettä tuli aika runsaasti, kymmeniä senttejä, ja vuoto jatkuu edelleen. Suurin osa on kuitenkin saatu imettyä pois eli paikka ei enää lainehdi, kertoo ohjelmapäällikkö Reeta Pankka.

Pankka ei tiennyt, kuinka pitkään vesivahinko mahdollisesti vaikuttaa yrityksen toimintaan. Toistaiseksi kaikki keikat on peruttava, koska ainakin esiintymislava joudutaan uusimaan.

Lepakkomies Baarissa olisi illalla esiintynyt Möyhy-Veikot, Sekret Teknik ja Silver Falcons.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja