Kalliisiin sähkösopimuksiin kiinnijääneille ei löytynyt apukeinoja – "Ymmärrän, että tilanne tuntuu monista aika ikävältä"

Kalliisiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin puuttumiseen ei ole yksinkertaisia keinoja, arvioivat työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) asettamat selvityshenkilöt.

Selvityksen mukaan sähkösopimusten kohtuullistaminen on oikeudellisesti vaikeaa. Sen takia sopimusehtojen tarkastelu olisi selvityshenkilöiden mielestä paras jättää sähkönmyyjien ja asiakkaiden keskenään sovittavaksi.

Monet kansalaiset kärsivät kalliista sähkösopimuksesta, jonka he tekivät sähkön hinnan ollessa poikkeuksellisen korkealla viime vuoden lopulla. Selvitystyön tarkoituksena oli etsiä keinoja, joilla tällaisia sopimuksia tehneitä voitaisiin auttaa.

Selvityksen tekivät velvoiteoikeuden professori emeritus Juha Karhu ja julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlberg.

Sähköalan itsesääntelystä voisi olla apua

TEMin toiveesta selvitystyössä arvioitiin neljää erilaista vaihtoehtoa kuluttajien tilanteen helpottamiseksi. Näitä olivat muun muassa mahdollisuus irtisanoa sopimus, sopimuksen kohtuullistaminen, kuluttajien tukeminen ja uusi laki, joka mahdollistaisi sopimuksista vapautumisen.

Selvityshenkilöt tarkastelivat oma-aloitteisesti viidentenä keinona sähköalan itsesääntelyä. Sen mallina voitaisiin käyttää selvityshenkilöiden mukaan ehtoja, joita alalla käytettiin laajasti ennen loppuvuotta 2022. Eli toisin sanoen sopimuksiin voisi sisältyä kohtuullinen sopimussakko ja pieni lisämaksu, jos asiakkaan kanssa tehdään uusi pidempiaikainen sähkösopimus.

"Ymmärrän, että tilanne tuntuu monista tällä hetkellä aika ikävältä"

Energiateollisuus ry on samaa mieltä selvityshenkilöiden kanssa. Jälkikäteinen puuttuminen sopimuksiin olisi hyvin poikkeuksellista, Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoo tiedotteessa.

– Rajut toimet voisivat vähentää tulevaa erilaisten ja eri tarpeisiin osuvien sopimusvaihtoehtojen tarjontaa, mutta samalla kyllä ymmärrän, että tilanne tuntuu monista tällä hetkellä aika ikävältä, Salomaa sanoo.

Energiateollisuus ry:n mukaan sähkönmyyjät ovat jo toimineet selvityshenkilöiden ehdottamalla tavalla eli sopineet kohtuullistavista toimista suoraan asiakkaiden kanssa. Korkeahintaisia sähkösopimuksia on etujärjestön mukaan purettu, ja niiden tilalle on tehty uusia määräaikaisia sopimuksia alemmalla hinnalla ja pidemmäksi aikaa.

Taustalla hyökkäyssota

Syy sähkön hinnan kallistumiseen vuoden 2022 lopulla oli Venäjän Ukrainaan aloittaman täysimittaisen hyökkäyksen aiheuttama energiakriisi Euroopassa. Sähkön kuluttajahinnat kääntyivät voimakkaaseen laskuun tämän vuoden alussa EU:n ja kansallisten markkinavakautustoimien seurauksena.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tietojen mukaan viime vuoden joulukuussa Suomessa on ollut 420  000 määräaikaista sähkönmyyntisopimusta, joissa sähkön hinta on ollut yli 20 senttiä kilowattitunnilta. Tämä on noin 13 prosenttia kaikista sähkönsopimuksista.

Yli 30 senttiä kilowattitunnilta maksavia sopimuksia on arvioitu olleen noin 295  000.

Moni määräaikaisen sähkösopimuksen ottanut on nyt havahtunut siihen, että kallis päätös tuli tehtyä - miksei määräaikaista sopimusta voi vaihtaa? 4:57
Moni määräaikaisen sähkösopimuksen ottanut on nyt havahtunut siihen, että kallis päätös tuli tehtyä - miksei määräaikaista sopimusta voi vaihtaa

Lue myös:

    Uusimmat