Talveen varautuminen näkyy sähkösopimusten solmimisessa – tällainen määräaikaisuus kiinnostaa nyt

Sähköyhtiöt pitävät Kuluttajariitalautakunnan suositusta kohtuuttomana 2:12
Katso myös: Sähköyhtiöt pitävät Kuluttajariitalautakunnan suositusta kohtuuttomana. Katso lisää uutisjutusta.

Pörssisähkön ja määräaikaisen sopimuksen välimuoto on kasvattanut kesällä suosiotaan.

Määräaikaisten sähkösopimusten suosio on kasvanut kesällä, kerrotaan kolmesta Suomen suurimmasta sähköä myyvästä yhtiöstä.

Helenillä ja Väreellä kasvu on ollut kesää kohden voimakasta. Molemmissa yhtiöissä yli puolet kesä- ja heinäkuussa tehdyistä sähkösopimuksista on ollut määräaikaisia. Fortumilla pörssisähkö on pysynyt edelleen selvästi suosituimpana, mutta myös heillä määräaikaisten sopimusten myynti on lisääntynyt kesällä.

Heleniltä ja Väreeltä kerrotaan, että määräaikaisten sopimusten suosion kasvu johtuu talveen varautumisesta.

– Ihmiset eivät ehkä halua ottaa sitä riskiä, että sähkön hinta olisi jonakin kuukautena, päivänä tai tuntina kovin korkea. Sähkön hinta halutaan lukita johonkin kiinteään tasoon, sanoo Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa STT:lle.

Molempien yhtiöiden mukaan toinen syy on ollut sähkön futuurihintojen laskeminen.

Väreellä pörssisähkösopimusten osuus uusista sähkösopimuksista on ollut kesällä noin neljännes, Helenillä hieman suurempi. Vielä keväällä Helenillä pörssisähkösopimusten osuus uusista sopimuksista oli 70 prosenttia.

Suomalaiset tottuneet ajoittamaan kulutustaan

Fortumilla valtaosa kesällä tehdyistä uusista sähkösopimuksista on ollut pörssisähköä. Fortumin Suomen kuluttajaliiketoiminnan johtaja Tomi Hänninen kertoo STT:lle, että pääasiallisena syynä tähän on ollut pörssisähkön alhainen hinta.

– Toinen syy on se, että ihmiset ovat tottuneet siihen, että sähkönkulutuksen ajoittamisella voi vaikuttaa, Hänninen sanoo.

Nykyään markkinoilla on myös sellaisia määräaikaisia sopimuksia, joissa omalla kulutuksen ajoittamisella voi vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Näissä pörssisähkön ja määräaikaisen sopimuksen välimuodossa sopimuskaudelle on sovittu perushinta, mutta asiakkaalla on mahdollista vaikuttaa kulutuksen ajoittamisella laskun loppusummaan.

Kaikista kolmesta yhtiöstä kerrotaan, että tällaisten sopimustyyppien suosio on kasvanut.

Helenin Hintsa arvioi, että asiakas voi omalla sähkön kulutuksen ajoittamisella vaikuttaa sähkön hintaan noin kaksi senttiä kilowattitunnilta suuntaansa. Vaikutus riippuu hänen mukaansa pörssisähkön hinnasta sekä siitä, kuinka paljon omaa sähkön käyttöään pystyy ajoittamaan edullisiin tunteihin.

Kalliita sopimuksia yhä voimassa

Kaikista kolmesta sähköyhtiöstä kerrotaan, että heidän asiakkaillaan on edelleen voimassa kalliita, yli 30 senttiä kilowattitunnilta maksavia sopimuksia. Helenillä tällaisten sopimusten osuus on joitain tuhansia. Väreeltä ja Fortumilta osuutta ei kerrota.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) Datahuoneen vuoden alussa julkaiseman selvityksen mukaan 360 000 asiakasta teki määräaikaisen sähkösopimuksen viime vuoden heinä-joulukuussa, jolloin sähkön keskihinta oli yli 20 senttiä kilowattitunnilta.

Näistä 250 000 tehtiin kuukausina, jolloin hinta oli keskimäärin yli 30 senttiä. Arviot keskihinnasta pohjautuvat Energiaviraston hintatilastoihin.

VATTin johtaja Henna Laasonen kertoi STT:lle, että suurin osa näistä sopimuksista oli kahden vuoden pituisia, joten ne ovat voimassa vähintään vuoden 2024 heinäkuuhun asti, elleivät asiakkaat ole päässeet niistä irti.

Energiateollisuuden mukaan helmikuussa noin 60 000 asiakkaalla oli yli 30 senttiä kilowattitunnilta maksava sähkösopimus.

Juttua päivitetty kauttaaltaan pidempään versioon 12.8.2023 kello 11.36.

Lue myös:

    Uusimmat