Vapaampaan rajankäyntiin otettiin aikalisä – sisärajavalvontaa jatketaan Suomessa vielä kahden viikon ajan

Matkailualalla ollaan pettyneitä maahantulomalliin – haastattelussa MaRan toimitusjohtaja 6:08
Video: Matkailualalla ollaan pettyneitä maahantulomalliin – haastattelussa MaRan toimitusjohtaja.

Sisärajavalvontaa jatketaan Suomessa maanantaista alkaen vielä kaksi viikkoa, vaikka samaan aikaan vapaamman matkustamisen mahdollistava laki tulee voimaan. Asiasta päätettiin valtioneuvoston yleisistunnossa.

Suomessa sovelletaan siis seuraavien viikkojen ajan samanaikaisesti sekä sisärajavalvontapäätöstä että uutta tartuntatautilakia. Käytännössä rajaviranomaiset arvioivat ensin maahan saapuvan oikeuden matkustaa Suomeen, minkä jälkeen terveysviranomaiset arvioivat, millaisten terveysturvallisuustoimien piiriin maahantuloon oikeutettu matkaaja kuuluu.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Ihanuksen mukaan sisärajavalvonnan jatkamisella on tarkoitus väliaikaisesti rajoittaa Suomeen saapuvien matkailijoiden määrää. Näin halutaan turvata uuden tartuntatautilain toimeenpano eli annetaan terveysviranomaisille muutama lisäviikko valmistautua muuttuvaan lakiin.

– Heillä lisääntyy työmäärä, kun tarkistetaan näitä todistuksia ja tarvittaessa testataan ihmisiä, Ihanus sanoo.

Sisärajavalvonnan piirissä ovat Schengen-maat eli esimerkiksi Ruotsi, Norja, Tanska ja Viro. Valvonta on kuitenkin poistettu Liettuan, Slovenian ja Sveitsin osalta niiden suotuisan tautitilanteen vuoksi.

Sisärajavalvonnan jatkuessa todistus koronaviruksen negatiivisesta testituloksesta tai ensimmäisestä rokotteesta ei riitä rajalla maahantulon perusteeksi, vaikka maanantaina voimaan tuleva tartuntatautilain muutos sen mahdollistaisi. Suomeen on tällä hetkellä sallittu tulla työasioissa tai muusta välttämättömästä syystä. Sisärajavalvonnan jatkuessa vapaa-ajan matkustus Suomeen on mahdollista vain täysin rokotetuille tai taudin puolen vuoden sisällä sairastaneille Schengen-alueen kansalaisille.

Sisärajavalvonta päättyy heinäkuun 25. päivän jälkeen, minkä jälkeen rajankäynnissä aletaan noudattaa muutetun tartuntatautilain terveysturvallisuustoimia.

Riskimaan kriteeristö tiukentui

Maanantaina voimaan tulevan, maahantuloa avaavan lain mukaan täysin rokotettuihin tai puolen vuoden sisällä taudin sairastaneisiin ei kohdistu Suomeen saapuessa testausvaatimuksia.

Negatiivisen koronatodistuksen kanssa saapuva tai yhden rokoteannoksen saanut matkustaja pääsee ylittämään rajan, mutta hänen on käytävä Suomessa koronatestissä 3–5 vuorokauden sisällä saapumisesta ja vältettävä negatiiviseen testitulokseen asti kontakteja.

Suomeen saa myös tulla vapaasti ilman koronatodistuksia ja testejä matalan tautiriskin maista, jotka määriteltiin erikseen valtioneuvoston asetuksella. Terveysviranomaisten työ rajalla lisääntyy ennen kaikkea sen takia, että matalan tautiriskin maan kriteerit ovat aiempaa tiukemmat.

Asetuksen mukaan Suomeen pääsee maista, joissa on ollut muun muassa alle 10 koronatapausta 100 000:ta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana. Aiemmin matalan koronailmaantuvuuden maana pidettiin maata, jossa ilmaantuvuusluku on korkeintaan 25. Myöskään lähtömaan virusmuunnostilanne ei saa aiheuttaa epidemian leviämisen riskiä Suomelle.

Tällaisia maita on varsin vähän, esimerkiksi Australia, Islanti, Israel ja Singapore sekä Uusi-Seelanti sekä Pohjois-Norjan rajayhteisön kunnat.

Matalan koronailmaantuvuuden tiukentunutta tulkintaa perustellaan maailmalla nopeasti leviävällä deltavirusmuunnoksella. Virusmuunnostilanteen vuoksi myös Schengen-alueen ulkopuolista liikennettä valvotaan elokuun 22. päivään asti.  

Lue myös:

    Uusimmat