Mainos

Kaliforniassa pelätään suurmaanjäristyksen olevan nurkan takana

Kaliforniassa pelätään suurmaanjäristyksen tulevan aiemmin ennustettua aikaisemmin. Kalifornian ja Arizona State-yliopistojen tutkijoiden mukaan voimakkaat maanjäristykset kahden mannerlaatan liitoskohdassa San Andreaksen -siirroksen alueella ovat lisääntyneet aikaisemmasta.

- Suuri maanjäristys voi olla aivan nurkan takana, tutkijat sanovat.

Tutkijat ovat selvittäneet alueen seismistä aktiivisuutta 700 vuoden ajalta. Selvityksissä on käynyt ilmi, että Richterin asteikolla voimakkuudeltaan yli 6,5:n järistykset ovat tapahtuneet joka 45-144 vuosi, aikaisemmin luultujen 250-400 vuoden sijaan.

- Tiedämme nyt, että suuret maanjäristykset ovat tulleet muutaman sadan vuoden sisään paljon aiemmin luultua useammin.

Etelä-Kaliforniassa Los Angelesin, San Diegon ja Anaheimin alueella asuu 37 miljoonaa ihmistä. Suurmaanjäristyksessä voisi kuolla 2000-50 000 ihmistä, mikäli se sattuisi juuri tälle alueelle.

Viimeisin voimakas maanjäristys sattui Los Angelsissa vuonna 1994. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,7 Richterin asteikolla ja siinä kuoli hieman alle 60 ihmistä. Sitä ennen Richterin asteikolla 8,3:n suurmaanjäristys surmasi San Franciscossa noin 3 000 ihmistä vuonna 1906.

Ihmisiä kehotetaan varautumaan

Seismologi Lisa Grant Ludwigin mukaan alueen ihmisten tulisi varautua mahdollisiin suurtuhoihin jo nyt varaamalla muun muassa vettä ja muita taloustarvikkeita sekä tekemään pelastautumissuunnitelmat.

- Pilviä on kasautunut horisonttiin. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että sataisi, mutta sateeseen kannattaa silti varautua. Niin myös nämä tutkimustulokset kehottavat tekemään, Ludwig muotoilee.

Ludwig kehottaa myös alueiden päättäjiä valmistautumaan järistyksiin. Hänen mukaansa etenkin Los Angelesin moottoritieverkoston kestävyys tulisi selvittää paremmin. Ruuhka-aikoihin highway-verkosto siltoineen tukkeutuu liikenteestä pahoin.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.