Mainos

Kaleva: Velkaisten määrä kasvaa koko ajan – velkaneuvonnan resurssit riittämättömiä

Velkaneuvonnan kysyntä ylittää tänäkin vuonna edellisten vuosien ennätykset, kertoo valtakunnallisesti velkaneuvontaa tarjoavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar sanomalehti Kalevalle.

Alkuvuoden aikana velkajärjestelyhakemusten määrä kasvoi koko maassa reilut viisi prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Pohjois-Pohjanmaalla kasvu oli vieläkin suurempaa, noin 8 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Oulun kaupungin velkaneuvonnassakin viimeisten kahden vuoden aikana kysyntä on selvästi kasvanut. Tänä vuonna elokuuhun mennessä uusia asiakkaita tuli kaupungin velkaneuvontaan 37 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014 vastaavana aikana.

Takuu-Säätiöllä velkaneuvonnan kysyntä kasvaa usein kesän jälkeen, vaikka viime vuosina kysynnän piikit ovatkin tasaantuneet ja kysyntä jakautuu tasaisesti ympäri vuoden.

– Kyse osittain on siitä, että velkaneuvontamme on osin kiinni lomien ajan ja näin kysyntä on vähän kasautunut. Mutta kyse on myös siitä, että kesän keveät mielet ja lomat ovat takana päin. Arki herättää ihmiset taas todellisuuteen, Pantzar sanoo Kalevan haastattelussa.

Kokonaiskysyntä kasvaa 

Vaikka kesän ja joulun jälkeen on havaittavissa velkaneuvonnan kysynnän kasvua, kysyntäpiikit ovat Pantzarin mukaan valitettavasti tasaantumassa ja kokonaiskysyntä kasvamassa.

– Aiemmin oli ennen kesää ja joulun alla selvästi hiljaisempia jaksoja, mutta nämä hiljaiset ajat eivät enää näy niin selvästi, hän sanoo Kalevalle.

Takuu-Säätiön velkaneuvonnasta apua hakeva ihminen on yleensä velkaantunut jo pitemmän aikaa ja maksamattomat kulutusluotot ovat kasaantuneet.

– Yleensä ihmiset hakevat apua aivan liian myöhään. Mitä pienempi velkapotti on, sitä helpompi sitä olisi järjestellä. Mutta ihmisillä on valtava tarve ja halu yrittää selviytyä itsenäisesti. Se on monille jopa kunnia-asia, Pantzar sanoo.

Oulun kaupungin talous- ja velkaneuvonnan palveluesimies Jouni Röntynen kertoo Kalevalle, että Oulussa velkaneuvonnan kysyntä on ollut viime vuosina tasaista ympäri vuoden eikä mitään erityisiä tiettyihin vuodenaikoihin liittyviä piikkejä ole havaittavissa.

Neuvonnalle on kova kysyntä, mutta esimerkiksi Takuu-Säätiössä pystytään vastaamaan vain osaan yhteydenottoyrityksistä.

– Meille tuli viime vuonna Velkalinjaan 27 100 puheluyritystä ja kykenimme vastaamaan vähän alle 4 000:een puheluun. Tänä vuonna puheluita tulee luultavasti vielä enemmän ja vastausresurssit ovat samat. Tämä ehkä kertoo kaiken, Pantzar toteaa.

"Henkilöstöresurssit ovat riittämättömät"

Kalevan mukaan Oulussa velkaneuvontaan tulee noin 1 500 uutta asiakasyhteydenottoa vuodessa. Röntysen mukaan neuvontaa annetaan kaikille, vaikka kaikkien velkojenjärjestelyprosessia ei asiakkaan omasta tilanteesta johtuen heti pystytäkään aloittamaan.

– Henkilöstöresurssit ovat täysin riittämättömät. Meillä pitäisi olla eduskunnan suosituksen mukaan viisi neuvojaa, mutta heitä on vain kolme, Röntynen kertoo Kalevalle.

Keskimääräinen vapaaehtoinen velkajärjestely, jota Takuu-Säätiöltä haetaan, on noin 21 000 euron arvosta vakuudettomia kulutusluottoja. Yleensä summa on kertynyt usean vuoden aikana.

Kaupungin velkaneuvonnan asiakkaan keskimääräinen velka on 20 000-30 000 euroa. Röntysen mukaan velkaantumisen syynä on usein luottojen helppo saatavuus sekä oman maksukyvyn virheellinen arviointi.

Huolestuttavaksi ilmiöksi hän mainitsee eläkeläisten maksuhäiriöiden lisääntymisen. Juha A. Pantzarin mukaan eläkeläisillä velkaantumiseen saattaa johtaa esimerkiksi se, ettei osata sopeuttaa rahankäyttöä, kun tulos eläkkeelle jäätäessä pienenevät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.