Kalaöljyvalmisteista voi olla hyötyä terveydelle, mutta tutkimus havaitsi myös riskin

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
KATSO MYÖS: Tunnetko välitöntä hoitoa vaativat oireet? Videolla kerrotaan, miten aivoverenkiertohäiriöt ilmoittavat itsestään.

Kalaöljyvalmisteiden säännöllinen käyttö voi hidastaa olemassa olevien sydän- ja verisuonisairauksien etenemistä ja vähentää kuoleman riskiä, mutta niiden käyttöön liittyy myös riskejä, selvitti tuore tutkimus.

Kalaöljy sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, joiden on osoitettu tukevan aivojen ja sydämen terveyttä ja siksi moni käyttääkin kalaöljykapseleita tai kalaöljyä osana monipuolista ruokavaliota.

BMJ Medicine -lehdessäjulkaistussa brittitutkimuksessa kuitenkin selvisi, että säännöllinen kalaöljyvalmisteisen käyttö saattaa olla riskitekijä eteisvärinälle ja aivohalvaukselle niillä ihmisillä, joilla ei ole aiemmin diagnosoitua sydän- ja verisuonisairautta, kertoo New York Post.

Toisaalta tutkimuksen mukaan kalaöljy voi olla hyödyksi heille, jotka sairastavat sydän- ja verisuonisairaukia, sillä se voi ehkäistä taudin etenemistä eteisvärinästä haitallisiin kardiovaskulaarisiin tapahtumiin ja kuolemaan.

Lisäsi riskejä aiemmin terveillä, vähensi sydänsairailla

Tutkimuksessa havaittiin kalaöljyvalmisteiden olevan yhteydessä 13 prosenttia korkeampaan riskiin sairastua eteisvärinään ja 5 prosenttia suurentuneeseen riskiin saada aivohalvaus niillä ihmisillä, joilla ei ole aiemmin diagnosoitu sydän- ja verisuonitauteja.

Toisaalta taas niillä osallistujilla, joilla oli aiemmin diagnosoitu sydämen vajaatoiminta, sydänkohtaus tai aivohalvaus, kalaöljyn käyttö oli yhteydessä 15 prosenttia pienempään riskiin eteisvärinän etenemisessä sydänkohtaukseksi, kertoo tutkimus.

Myös riski kuolla sydämen vajaatoimintaan oli heillä 9 prosenttia pienempi.

Tutkimuksessa seurattiin 415 737 40–69-vuotiaan osallistujan terveyttä noin 12 vuoden ajan.

Osallistujista noin 31,5 prosenttia eli 130 365 ihmistä kertoi käyttävänsä kalaöljyvalmisteita säännöllisesti.

Ikä, sukupuoli ja tupakointi vaikuttivat

Syvällinen lisäanalyysi paljasti, että ikä, sukupuoli, tupakointi, rasvattoman kalan kulutus, korkea verenpaine sekä statiinien ja verenpainetta alentavien lääkkeiden käyttö muuttivat havaittuja yhteyksiä, kertoo New York Post.

Aiemmin sydän- ja verisuonitauteja sairastamattomien, kalaöljyvalmisteita käyttävien, riski saada sydänkohtaus, aivohalvaus tai sydämen vajaatoiminta oli sekä naisilla että tupakoimattomilla kuusi prosenttia korkeampi.

Kalaöljyvalmisteiden sydän- ja verisuonitaudeilta ehkäisevä vaikutus taas oli korkeampi miehillä ja vanhemmilla osallistujilla, tutkimuksesta selviää.

Lue myös:

    Uusimmat