14-vuotias lapsi menehtyi jääradalla Kurikassa – poliisi epäilee radan ylläpidosta vastanneita rikoksesta

Poliisi kertoo saaneensa valmiiksi esitutkinnan Kurikan Jalasjärvellä tapahtuneesta, 14-vuotiaan kuolemaan johtaneesta jäärataturmasta. Juttu siirtyy syyteharkintaan neljän radan ylläpidosta vastanneen henkilön osalta.

Onnettomuus sattui 7. päivä maaliskuuta viime kevättalvella Jalasjärven Hirvijärvellä. Radalla ajaneen auton kyydissä ollut 14-vuotias kuoli, kun auto vajosi jäihin. 

Turma tapahtui, kun jääradalla oli ajamassa kaksi autoa.

Etummaista autoa ajoi alle 15-vuotias henkilö ja takimmaista autoa henkilö, joka oli jo täyttänyt 15 vuotta. Molemmissa autoissa oli myös matkustajat. Turmassa kuollut 14-vuotias oli ensimmäisen auton kyydissä.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että turma sai alkusysäyksensä todennäköisesti siitä, että ensimmäisenä ajaneen auton rengas osui jääradassa olleeseen reikään. Tämän seurauksena auto kääntyi katolleen, ja takana tullut auto törmäsi siihen lievästi. Jälkimmäinen auto pysähtyi katolleen kääntyneen auton viereen.

Tämän jälkeen jää petti, ja molemmat autot vajosivat jäihin.

Kaikki muut pääsivät autoista ulos, mutta katolleen kääntyneen auton kyydissä ollut 14-vuotias ei. Hän kuoli.

Autossa olleita ei epäillä rikoksesta

Poliisi kertoo selvittäneensä, ettei autojen kuljettajia ole syytä epäillä rikoksesta. Poliisi ei siis epäile, että nuorilla olisi ollut osuutta turmassa menehtyneen 14-vuotiaan kuolemaan.

Poliisin mukaan onnettomuus oli kuljettajille ennalta-arvaamaton. Turma-autoa kuljettanut nuori ei tiennyt jääradassa olevasta reiästä. Turma-autoon törmännyt kuljettaja puolestaan ei poliisin mukaan puolestaan ollut toiminut onnettomuuden yhteydessä huolimattomasti tai tahallaan.

Sen sijaan poliisi epäilee neljää aikuista kuolemantuottamuksesta. Kaksi heistä oli paikalla jääradalla turman aikaan.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Harri Teivaanmäki korostaa, ettei rikosepäily liity varsinaisesti turman aikaisiin tai sen jälkeisiin tapahtumiin. Rikosepäilyssä on kyse siitä, miten jäärataa oltiin hoidettu.

– Epäiltynä on neljä aikuista, joiden voidaan katsoa olleen vastuussa radan ylläpidosta ja huollosta.

– Puhutaan ennen turmaa tapahtuneesta toiminnasta. Siitä miten jäärataa on pidetty ja huollettu, ja että olisiko siitä pitänyt huolehtia paremmin. Syyttäjä lopulta päättää, nostetaanko tästä asiasta syytteitä.

Teivaanmäen mukaan kaikki paikalla olleet tekivät kaikkensa jäihin joutuneiden pelastamiseksi, kun onnettomuus sattui.

– Sellaista ei ole ilmennyt, että kun turma on tapahtunut, että siinä olisi ollut mitään kuolemantuottamukseen liittyvää. Kaikki on tehty mitä on tehtävissä ollut – yritetty pelastaa jäihin vajonneita ja niin edelleen. Siinä ovat olleet mukana myös sivulliset ja muut.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja