Mainos

Kaksikon tapposyyte kaatui – tuomitut eivät kuvitelleet ilmakiväärin voivan tappaa, toinen kertoi yrittäneensä pelastaa uhrin kaivamalla luodin rinnasta pinseteillä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona syytteet taposta jutussa, jossa uhria ammuttiin ilmakiväärillä Pyhtäällä ja ruumis kätkettiin ampumaradan lähelle.

Oikeuden mukaan Minttu Maaria Jessica Tinkanen, 35, ja Alexander Venäläinen, 31, syyllistyivät törkeään kuolemantuottamukseen.

Tuomittujen mukaan teon taustalla oli kiista uhrin ja Tinkasen välillä. Uhri asui Tinkasen omistamassa talossa, eikä suostunut Tinkasen mukaan muuttamaan pois.

Marraskuisena päivänä Tinkanen, Venäläinen ja kaksi muuta miestä menivät talolle. Tinkanen ampui sängyssä maannutta uhria kaksi kertaa ilmakiväärillä, jonka Venäläinen auttoi lataamaan.

Ilmakivääri oikeuskäsittelyn keskiössä

Oikeuskäsittelyssä keskiöön nousi veriteossa käytetty ase. Tinkanen ja Venäläinen sanoivat, etteivät voineet kuvitella uhrin kuolevan ilmakiväärin laukauksiin. Tinkanen kertoi hankkineensa ilmakiväärin vain paria viikkoa aiemmin, ja ettei hän ollut perehtynyt sen ominaisuuksiin.

Rikosteknisten tutkimusten mukaan kivääri oli ilmakivääriksi erittäin tehokas ja sillä ammutut luodit olivat terveydelle ja jopa hengelle vaarallisia kymmenien metrien matkalla. Oikeuden mukaan asiassa ei kuitenkaan näytetty, että Tinkanen olisi tiennyt kiväärin niin tehokkaaksi.

Oikeus katsoi, ettei kaksikon tarkoituksena ollut tappaa. Oikeuden mukaan he eivät kuitenkaan myöskään voineet pitää uhrin kuolemaa täysin ennalta-arvaamattomana seurauksena ampumisesta.

Kaivoi luotia rinnasta pinseteillä – syyte hautarauhan rikkomisesta hylättiin

Kaksikkoa syytettiin myös hautarauhan rikkomisesta. Tinkasen osalta syyte perustui siihen, että hän oli yrittänyt kaivaa luotia ulos uhrin rinnasta pinseteillä.

Tinkanen sanoi oikeudessa, että hän yritti näin pelastaa uhrin hengen. Venäläisen ja kahden muun miehen mukaan nainen oli sanonut, että luoti pitää poistaa, koska siinä saattoi olla hänen sormenjälkensä.

Oikeus katsoi, että naisen selitys tapahtuneelle oli mahdollinen. Koska sitä vastaan ei ollut muuta kuin kanssasyytettyjen kertoma, oikeus päätyi hylkäämään syytteen.

Tinkanen sai neljän ja puolen vuoden vankeustuomion ja Venäläinen kolme vuotta ja seitsemän kuukautta. Venäläinen tuomittiin myös hautarauhan rikkomisesta, koska hän siirsi toisen miehen kanssa uhrin ruumiin metsätien varteen.

Venäläistä auttanut 40-vuotias mies tuomittiin 75 päivän ehdolliseen vankeuteen hautarauhan rikkomisesta. Todisteiden hävittämiseen osallistunut 34-vuotias mies sai päiväsakkoja rikoksentekijän suojelemisesta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja