Kaksi uutta seikkaa selvillä Belgorodin lentokoneturmasta

Turvallisuusneuvosto pui lentoturmaa Venäjällä 1:10
Katso: Ukraina ja Venäjä syyttivät toisiaan venäläiskoneen putoamista käsitelleessä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa

Keskiviikkona Venäjän Belgorodissa tapahtunut venäläissotilaskoneen putoaminen on yhä hämärän peitossa. Tämä tapahtumista kuitenkin tiedetään.

Venäjän duuman puolustuskomitean puheenjohtaja Andrei Kartapolov sekä duuman jäsen Vjatsheslav Volodin väittivät jo heti keskiviikkona Ukrainan ampuneen koneen alas ja tappaneen siten 65 ukrainalaista sotavankia, joiden väitetään olleen koneessa. Kartapolovin mukaan kone ammuttiin alas kolmella ohjuksella. Väitteitä ei ole pystytty vahvistamaan.

Torstaina Venäjän tutkintakomitea kuitenkin puhui enää yhdestä ohjuksesta, joka olisi ammuttu Ukrainasta käsin, kertoo Reuters. 

Ukraina ei ole myöntänyt ampuneensa konetta, muttei kiistänytkään, kirjoittaa The Guardian.

Keskiviikkona Ukrainska Pravda kertoi ensin, että Ukrainan armeija olisi pudottanut koneen. Tieto kuitenkin kiistettiin myöhemmin.

Venäjä on myös väittänyt Reutersin mukaan, että Ukrainan tiedustelupalvelulle olisi annettu varoitus ennakkoon 15 sotavankia kuljettaneen koneen saapumisesta alueelle. Ukraina kiistää saaneensa tällaista varoitusta Venäjältä suullisena saati kirjallisena.

Toinen seikka: Venäjällä leviää luettelo vangeista? 

Tiettävästi Venäjän mediassa on julkaistu luettelo ukrainalaisista sotavangeista, joiden väitetään olleen koneessa. Väite on peräisin Ukrainan ihmisoikeusasiamies Dmytro Lubinetsilta. Reutersille Lubinets kertoi, että luettelossa on virheitä.

– Löysimme luettelosta Ukrainan kansalaisia (vankeja), jotka on vaihdettu jo aiemmin, komissaari sanoi.

Viestipalvelu X:ssä on jaettu kyseistä luetteloa. MTV Uutiset ei ole pystynyt varmentamaan luettelon aitoutta.

Ukraina ei ole vahvistanut, että koneen kyydissä olisi ollut ukrainalaisia sotavankeja, mutta on kuitenkin todennut, että keskiviikkona piti tapahtua vankienvaihto Venäjän kanssa. Ukrainalaismedia Ukrainska Pravdan mukaan Ukrainan puolustuslähteet olivat kertoneet sille heti tapahtuman jälkeen keskiviikkona, että kone olisi kuljettanut S-300-ilmatorjuntaohjuksia.

Venäjän antamien tietojen mukaan taas koneessa olisi ollut yhteensä 74 ihmistä: 65 ukrainalaista sotavankia, kuusi miehistön jäsentä sekä kolme muuta henkilöä. Venäjän mukaan kaikki koneessa olleet kuolivat. 

Viestialusta X:ssä kummastellaan sitä, ettei turmapaikalta ole löydetty ruumiita. Alla olevan, upotetun videon kuvauspaikkaa- ja aikaa ei ole pystytty vahvistamaan.

 

Myös kuvatoimisto AOP julkaisi torstaina kaksi kuvaa turmapaikalta. AOP kertoo, että kuvat ovat kuvakaappauksia Venäjän tutkintakomitean luovuttamavalta videolta.

Ukrainan tiedustelun mukaan onnettomuuspaikalta olisi siirretty viisi ruumista läheiselle ruumishuoneelle, kertoo CNN.

Tutkintaan kansainvälistä apua

Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan koneen molemmat mustat laatikot on löydetty. Tosiasiassa ainoastaan Venäjällä on pääsy turmapaikalle.

Ukrainan turvallisuuspalvelu avasi torstaina rikostutkinnan venäläisen sotilaskoneen putoamisesta Venäjän Belgorodissa keskiviikkona.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut kansainvälistä tutkintaa koneen putoamisesta.

Venäläinen sotilaskone putosi Belgorodissa –  vahvistamaton video putoamisesta 0:53
Koneen putoaminen kuvatiin videolle.

YK:n turvallisuusneuvoston oli myöhään torstaina Suomen aikaa määrä kokoontua New Yorkissa keskustelemaan tapahtuneesta. Neuvoston puheenjohtajamaa Ranska ilmoitti, että Venäjän koolle kutsuma kokous pidetään New Yorkissa paikallista aikaa iltapäivällä. 

Ukrainan ihmisoikeusasiamies Lubinets on myös pyytänyt myös YK:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) edustajia osallistumaan koneen putoamispaikan tutkintaan.

"Venäläiset leikkivät ukrainalaisvankien hengillä"

Presidentti Zelenskyi sanoi keskiviikkoillan puheessaan, että Venäjä "leikkii ukrainalaisvankien hengillä".

– On selvää, että venäläiset leikkivät ukrainalaisvankien hengillä sekä heidän sukulaistensa ja meidän yhteiskuntamme tunteilla, Zelenskyi sanoi.

– Meidän on selvitettävä tosiasiat niin hyvin kuin pystymme ottaen huomioon, että kone tuhoutui Venäjällä, meidän kontrollimme ulkopuolella, Zelenskyi sanoi.

Uutista korjattu 26.1. kello 14.12: Aiemmin uutisessa mainittiin Reutersin välittämä Venäjän väittämä, että Ukraina olisi ampunut konetta ukrainalaisvalmisteisella Zenit-rakettiperheen ohjuksella. Reuters korjasi perjantaina uutistaan ja täsmentää, että kyse ei ole ukrainalaisvalmisteisesta ohjuksesta, vaan Ukrainasta käsin ammutusta ohjuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat