Mitä Venäjän turmakone kuljetti? Mustat laatikot löydetty – Näin syöksyyn on reagoitu: Ukraina kiistää saaneensa Venäjän varoitusta

Venäläinen sotilaskone putosi Belgorodissa –  vahvistamaton video putoamisesta 0:53
Viestipalvelu Telegramissa julkaistiin vahvistamaton video sotilaskoneen putoamisesta.

Belgorodissa Venäjällä eilen keskiviikkona alas pudonneesta sotilaskoneesta on poikinut spekulointia ja kommentointia puolin ja toisin. Uutistoimisto RIAn mukaan pudonneen koneen mustat laatikot ovat löytyneet. 

Venäjä on väittänyt Ukrainan surmanneen omat sotilaansa, jotka olivat matkalla vankeinvaihtoon. Venäjä on väittänyt koneen kyydissä olleen 74 matkustajaa, joista valtaosa oli ukrainalaisia sotavankeja.

Ukraina puolestaan on todennut, ettei sillä ole toistaiseksi selkeää tietoa siitä, mitä keskiviikkona pudonneelle koneelle tapahtui tai mitä se kuljetti. Ukrainalaisviranomaiset eivät ole suoraan vahvistaneet olleensa koneen pudottamisen takana.

Venäläinen kokenut lainsäätäjä kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Ukrainan armeijan tiedustelupalvelulle annettiin varoitus 15 sotavankeja sisältäneen koneen saapumisesta alueelle, jossa se ammuttiin alas. Ukraina kiistää saaneensa tällaista varoitusta Venäjältä suullisena tai kirjoitettuna.

Ukrainan turvallisuuspalvelu on avannut rikostutkinnan liittyen sotilaskoneen putoamiseen. Lisäksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut tapahtuneesta kansainvälistä tutkintaa.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina keskustelemaan asiasta.

Neuvoston puheenjohtajamaa Ranska ilmoitti, että Venäjän koolle kutsuma kokous pidetään New Yorkissa paikallista aikaa iltapäivällä.

Kreml: Turman vaikutusta vankienvaihtoon ei vielä tiedetä

Kremlin edustaja Dmitri Peskov luonnehtii sotilaskoneen putoamista Venäjän Belgorodissa Ukrainan hirvittäväksi teoksi. 

Peskovin mukaan vielä ei tiedetä, millaisia seurauksia tapahtuneella tulee olemaan vankienvaihdon jatkumiseen Venäjän ja Ukrainan välillä.

Sen sijaan venäläinen uutistoimisto Interfax kertoo venäläiseen poliitikkoon viitaten, että vankienvaihdot Venäjän ja Ukrainan välillä jatkuvat. Asiasta uutisoi Reuters.  

Venäjän valtionomisteinen uutistoimisto RIA kertoi torstaina, että pudonneen koneen molemmat mustat laatikot on löydetty Belgorodin alueella. 

Venäjän mukaan koneen 73 matkustajasta valtaosa oli ukrainalaisia sotavankeja. Kaikki koneessa olleet kuolivat.

Lue myös:

    Uusimmat