Ukrainan tiedustelupalvelu: Ei tietoa sotavangeista koneturmassa

Venäläinen sotilaskone putosi Belgorodissa –  vahvistamaton video putoamisesta 0:53
Venäläinen sotilaskone putosi Belgorodissa – vahvistamaton video putoamisesta

Venäjä väittää Ukrainan surmanneen omat sotilaansa, jotka olivat matkalla vankeinvaihtoon.

Ukrainan tiedustelupalvelu myönsi keskiviikkona, ettei sillä ole luotettavaa tietoa siitä, mitä tai keitä Belgorodin alueella pudonnut venäläinen sotilaskone kuljetti.

Venäjän viranomaisten mukaan maan puolustusvoimien Il-76-kuljetuskoneessa kuljetettiin ukrainalaisia sotavankeja Belgorodiin vankienvaihtoa varten. Ukrainska Pravda -lehden mukaan kone saattoi kuitenkin kuljettaa S-300-ilmatorjuntaohjuksia, joita Venäjä on käyttänyt hyökkäyksissään muun muassa Harkovaan.

– Tänään (keskiviikkona) piti vaihtaa sotavankeja, mutta niin ei tapahtunut. Venäläisten mukaan tämä johtui venäläisen Il-76-kuljetuskoneen pudottamisesta, joka kuljetti sotavankeja. Meillä ei tällä hetkellä ole luotettavaa ja kokonaisvaltaista tietoa siitä, keitä oli koneessa tai kuinka paljon heitä oli, sanottiin Ukrainan tiedustelupalvelun tiedotteessa.

Ukrainan armeija ilmoitti jo aikaisemmin, ettei se aio lopettaa sotilaallisia operaatioitaan Belgorodissa, mutta ei viitannut suoraan koneen putoamiseen.

Ukrainska Pravda kertoi ensin, että Ukrainan armeija olisi pudottanut koneen. Tieto kuitenkin kiistettiin myöhemmin.

"He ampuivat alas omat sotilaansa"

Belgorodin kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin mukaan kukaan sotilaskoneessa olleista ei selvinnyt hengissä.

– Kuljetuskone syöksyi maahan Korotshan alueella ja putosi pellolle kylän lähellä. Kaikki kyydissä olleet kuolivat, Gladkov sanoi venäläisen Tass-uutistoimiston mukaan.

Kuvernöörin mukaan onnettomuuspaikka on eristetty ja tutkinta koneen putoamiseen johtaneista syistä aloitettu.

Venäjän duuman puolustuskomitean puheenjohtaja Andrei Kartapolov väitti Ukrainan tehneen iskun, "tietäen vallan hyvin" vankeinvaihdosta ja siitä, kuinka vangit kuljetettaisiin vaihdettaviksi.

Kartapolovin mukaan kone ammuttiin alas kolmella ohjuksella, ja sen vierellä lensi toinenkin Il-76, jonka kyydissä oli 80 muuta sotavankia. Toisen koneen onnistui kuitenkin kääntyä pois ajoissa, Kartapolov väitti.

Venäjän duuman jäsen Vjatsheslav Volodin sanoi myös Ukrainan ampuneen koneen alas ja syytti länsimaita, jotka ovat toimittaneet ohjuksia Ukrainalle.

– He ampuivat alas omat sotilaansa. Heidän omansa, Volodin väitti muille kansanedustajille. Hän sanoi venäläislentäjien olleen "suorittamassa humanitaarista tehtävää".

Venäläiset pääsivät Avdijivkaan

Venäläisjoukot ovat päässeet ensimmäistä kertaa tunkeutumaan Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Avdijivkan kaupunkiin, mutta heidät on onnistuttu työntämään takaisin, kertoi kaupungin sotilashallintoa johtava Vitali Barabash keskiviikkona.

Venäjän joukot ovat kuukausikaupalla yrittäneet vallata Avdijivkan, mutta eivät ole onnistuneet pääsemään kaupungin laitamilla sijaitsevaa teollisuusaluetta pidemmälle. Venäläisten arvellaan kärsineen taisteluissa raskaita tappioita.

Barabash ei kertonut, milloin joukot pääsivät kaupunkiin tai kuinka kauan ne siellä olivat.

Lue myös:

    Uusimmat