Kaksi turvapaikanhakijaa ylitti rajan luvatta: Yksi tuli aidan yli, toinen metsän kautta

Yksi pyrki Suomeen aidan yli – tämä on tilanne itärajalla nyt 1:05
Aidan yli kiivenneestä turvapaikanhakijasta kerrottiin eilen uutisissa.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on havainnut kaksi luvatonta rajanylitystä sen jälkeen, kun Vaalimaan rajanylityspaikka suljettiin perjantaina.

Yksi ihminen on ylittänyt luvatta Suomen ja Venäjän välisen maastorajan lähellä Vaalimaan rajanylityspaikkaa, kerrotaan Kaakkois-Suomen rajavartiostosta. Yleisjohtaja Kimmo Gromoff kertoo STT:lle, että rajavartiosto havaitsi luvattoman rajanylityksen lauantaina iltaseitsemän jälkeen.

– Tämä ei ollut ihan rajanylityspaikalla, vaan rajanylityspaikasta etelään, sanoo Gromoff.

Gromoffin mukaan ihminen tuli Venäjältä metsän kautta Suomeen ja haki turvapaikkaa.

Näitä kahta tapausta lukuun ottamatta tilanne viikonloppuna on hänen mukaansa ollut Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella ja Vaalimaan rajanylityspaikalla rauhallinen.

Vielä lauantaiaamuna Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyyteen oli Venäjän puolelle jäänyt ihmisjoukkio polttamaan nuotiota. Joukkio oli kuitenkin Gromoffin mukaan hajaantunut sunnuntainaamuun mennessä.

Pohjois-Karjalan rajavartioston johtokeskuksesta puolestaan kerrotaan STT:lle, että lauantai-ilta ja sunnuntain vastainen yö menivät rauhallisesti eikä luvattomia rajanylityksiä ole alueella havaittu.

Orpo kuvaili hybridihyökkäykseksi

Suomen itäraja suljettiin henkilöliikenteeltä perjantaina iltakahdeksalta. Rajan ollessa perjantaina auki Niiralasta Suomeen saapui 84 turvapaikanhakijaa, Vaalimaalta puolestaan 124.

Valtioneuvosto päätti sulkea rajan, koska Venäjän viranomaiset alkoivat loppuvuonna aiemmasta poiketen sallia sellaisten maahanpyrkijöiden, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa, saapua Suomen rajanylityspaikoille.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kuvaili lauantaina Ylen haastattelussa Venäjän toimintaa hybridihyökkäykseksi.

Tämänhetkisen päätöksen mukaan itäraja pysyy suljettuna tammikuun 14. päivään saakka.

Lue myös:

    Uusimmat