Turvapaikanhakija pääsi Suomeen aidan yli kaakkoisrajalla: "Enää ei siitä pääse"

Yksi pyrki Suomeen aidan yli – tämä on tilanne itärajalla nyt 1:05
Yksi pyrki Suomeen aidan yli – tämä on tilanne itärajalla nyt

Yksi turvapaikanhakija on tullut päivällä raja-aidan yli Suomeen Vaalimaan rajanylityspaikalla, Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kerrotaan. 

Rajavartioston yleisjohtaja Kimmo Gromoff kertoo, että aitaa vahvistettiin tapahtuneen jälkeen.

– Arveltiin, että ihminen ei olisi siitä päässyt, mutta pääsikin. Enää ei pääse, Gromoff kertoi.

Gromoffin mukaan Venäjän puolella rajaa oleillut parinkymmenen ihmisen joukko oli tänään alkuiltaan mennessä pienentynyt noin viiteen. Tilanne rajalla oli hänen mukaansa rauhallinen. Perjantai-iltana Venäjän puolelle jääneen joukkion koko oli Rajavartiolaitoksen mukaan aluksi noin 100–200 ihmistä, mutta ryhmä hajautui suurilta osin jo perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana.

Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella päivä oli rauhallinen eikä rajanylityksiä ollut lauantaina alkuiltaan mennessä tapahtunut, kerrotaan johtokeskuksesta.

"Saimme pienen sylilapsen kotiin"

Perjantaina rajaliikenne jumiutui varsinkin Vaalimaalla voimakkaasti, kun ihmisiä pyrki ylittämään rajan ennen sen sulkeutumista. Rajaliikenteen jumiutumisesta huolimatta rajaviranomaiset saivat yhden suomalaisperheen Suomen puolelle vielä viimeisen tunnin aikana ennen rajan sulkemista. Auton kyydissä oli perheen nelikuukautinen vauva.

– Se oli eilisillan onnistunut tapahtuma siinä haastavassa tilanteessa. Siellä on iso joukko ihmisiä pyrkimässä mahdollisesti joukkovoimaa käyttäen tänne puolelle, mutta saimme hallitusti pienen sylilapsen kotiin, kapteeni Jussi Vainikka Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo.

Suomen itäraja suljettiin henkilöliikenteeltä eilen iltakahdeksalta. Rajan ollessa eilen auki Niiralasta Suomeen saapui 84 turvapaikanhakijaa, Vaalimaalta puolestaan 124.

Itäraja on viimeisimmän päätöksen mukaan suljettu henkilöliikenteeltä tammikuun 14. päivään saakka.

Lue myös:

    Uusimmat