Kaksi sotainvalidia muistelee sotien aikaisia jouluja – taistelut eivät tauonneet edes pyhiksi

Kaksi sotainvalidia muistelee joulua rintamalla – rauhallisena hetkenä saattoi pitää lauluhetken, mutta taistelu ei tauonnut edes pyhiksi 4:03
MTV Uutiset Live kertoi aiheesta.

Kun Suomi soti, sotilaiden joulut kuluivat rintamalla. Sotainvalidit Eero Kantola ja Aarne Päiviö kertovat, että tuolloin joulun tunnelma syntyi vaatimattomista elementeistä. 

Kantola vietti rintamalla Karjalan kannaksella 3,5 vuotta. Hän sanoo, että joulun aikaan lähimaastosta yritettiin etsiä kuusia. Jos niitä löytyi, puut tuotiin sisälle korsuun. Joskus niihin löytyi kynttilöitäkin koristeeksi. Niitä toivat mukanaan esimerkiksi lomilta palaavat sotilaat. 

– Silloinhan ne olivat sellaisia kynttilöitä, että niitä ei passannut pudottaa lattialle. Ne olisivat voineet aiheuttaa tulipalon. Täytyi olla tarkkana. 

Taistelut eivät tauonneet pyhiksi

Aarne Päiviö muistaa joulut rintamalla varsin tavallisina. Hän sanoo, että jokaiselle miehelle jaettiin yksi Tuntemattoman sotilaan joulupaketti.

Paketit olivat pieniä lahjoja kotirintamalta. Niitä kerättiin yhteisvoimin kasaan, ja tavoitteena oli, että jokainen rintamamies saisi paketin. 

Lahjojen jakamisen lisäksi sotilaat saattoivat pitää rauhallisina hetkinä laulutuokioita. 

– Muuta muutosta ei tapahtunut. Partiovuorot ja taistelut tapahtuivat normaaliin tapaan. 

Katso Päiviön ja Kantolan haastattelu jutun ohessa olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat