Kaksi miestä hyökkäsi kansanedustaja Marko Kilven kimppuun: "Kai ne ajattelivat, että mikäs veivikaula se täällä komentelee"

Päivän nimi: Dekkaristi, poliisi, kansanedustaja Marko Kilpi 7:23
Marko Kilpi vieraili Huomenta Suomen lähetyksessä neljä vuotta sitten puhumassa eduskuntavaaleissa saamastaan äänivyörystä.

Kansanedustaja Marko Kilpi ei entisenä poliisina kokenut kauhun hetkiä kohdatessaan kaksi aggressiivista miestä. – Kyllähän ne poliisin hommista tutut liikkeet ja tekniikat tulivat automattisesti takaisin, Kilpi kertoo MTV Uutisille.

Kokoomuksen kuopiolainen kansanedustaja Marko Kilpi kertoi tänään Facebook-päivityksessään, että hänen kimppuunsa hyökättiin noin kaksi viikkoa sitten Helsingissä.

MTV Uutiset soitti Kilvelle, ja puhelussa hyökkäyksen ajankohta tarkentui, kun Kilpi kaivoi kalenteristaan tarkan päivämäärän. Hän kertoo kahden humalaisen miehen käyneen hänen päälleen 23. toukokuuta kello 18 jälkeen etutöölöläisessä pitseriassa.

Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksesta kerrottiin MTV Uutisille, että poliisi ei kommentoi tapahtumaa millään tavalla, mutta mitään merkintää ei poliisilla Kilven kimppuun hyökkäämisestä ole. Johtokeskuksesta kuitenkin tarkennetaan, että jos rikosilmoitusta ei ole tehty, ei voi tulla merkintääkään.

– Teidän täytyy Kilven itsensä kanssa miettiä, miten uutisoitte tästä, johtokeskuksesta neuvotaan.

Puku provosoi

Marko Kilpi kertoo MTV Uutisille, että hän saapui pitseriaan tapaamaan toimittaja Jouni Tervoa. Pitseriassa oli Kilven mukaan asiakkaana kaksi humalaista, noin 30-40 vuotiasta miestä, jotka pitivät kovaa meteliä.

Kilpi huomautti miehiä olemaan hiljaa, ja he provosoituivat komentamisesta. Yllykkeenä tuntui toimivan kansanedustajan siisti puku, jota miehet kommentoivat kärkkäästi.

Kilven arvion mukaan miehet tuskin tunnistivat häntä. Kyseessä ei siis ollut poliittinen hyökkäys, vaan kahden humalaisen provosoitumistilanne, joka on hänelle poliisin uran ajoilta tuttu.

– Kai ne ajattelivat, että mikäs veivikaula se täällä komentelee.

Hallintaote ja pahnoille

Toinen miehistä kävi Kilven kimppuun ja yritti puskea päällä, sekä potkaista. Toinen miehistä tyytyi uhittelemaan vieressä. Kilpi kuvailee, että poliisin otteet tulivat selkäytimestä sen kummemmin miettimättä.

– Sain miehen hallintaotteeseen. Tervo soitti hätäkeskukseen kolme kertaa, poliisin tulo kesti 20 minuuttia, Kilpi ihmettelee. 

Kun poliisit lopulta tulivat, könysi kimppuun käynyt mies maasta ja mutisi Kilven mukaan, että eipä olisi ajatellut, että tällä tavalla käy.

Kilven päälle hyökänneen kaveri tyytyi episodin aikana huutelemaan vierestä, mutta ei yrittänyt itse käydä kansanedustajan kimppuun.

– Keskustelimme siinä paikalle tulleiden poliisien kanssa, että pahnoille vieminen riittää rangaistukseksi näille. 

Jos Kilvellä ei olisi ollut poliisin voimankäyttötaitoja, olisi lopputulos saattanut olla toinen. Kilpi ei loukkaantunut hyökkäyksessä voimankäyttötaitojensa ansiosta.

– Poliisin hommia on ikävä joka päivä. Kyllähän ne poliisin hommista tutut liikkeet ja tekniikat tulivat automattisesti takaisin. Minulle ei käynyt kuinkaan, jos olisi puntti tutissut, olisin tietysti pötkinyt karkuun.

Marko Kilpi ei tehnyt asiasta rikosilmoitusta, vaikka se olisi teoriassa ollut rikosilmoituksen arvoinen juttu.

– Sain tilanteen hallintaan, enkä ajatellut, että se vaatisi rikosilmoituksen. Poliisilla on varmasti isompi kynnys tehdä rikosilmoituksia, kun väkivalta-tilanteisiin on tottunut.

Kilpi kuitenkin kehottaa tavan kansalaisia ehdottomasti tekemään rikosilmoituksen, jos vastaavaa käy.

Kilven tapauksesta uutisoi aiemmin muun muassa Savon Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat