Kaisa Mäkäräinen menee kovaa suksilla – päätti jättää "ankan" väliin

Vuosi sitten ampumahiihtouransa lopettanut maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen on edelleen erinomaisessa hiihtokunnossa.

Helmikuussa lenkkeilijä Mäkäräinen ylsi hopealle vapaan kympillä Pyhäjärven SM-hiihdoissa ja oli sunnuntaina viides vapaan 30 kilometrillä Ristijärven SM-hiihdoissa.

–  Menen vielä hiihtämään tänä talvena, mutta numerolappua ei tarvitse hetkeen laittaa rintaan, Mäkäräinen tuumi suorituksensa jälkeen.

Häntä ei siis nähdä Rukan Suomen cupissa huhtikuun alussa, mutta mieli tekee edelleen kilpaladuille.

–  Kyllä minusta on kiva käydä näissä kilpailuissa, koska se motivoi lenkkeilemään. Mutta mitä ja milloin, en pysty sanomaan vielä.

Selvisi hyvin loppunoususta

Mäkäräinen on sen verran kova lenkkeilijä, että selvisi vaivatta myös Ristijärven Saukkovaaran hiihtokeskuksen loppunoususta, joka nimettiin perjantaina Kaisan nousuksi ja kivuttiin sunnuntaina kolme kertaa naisten kilpailussa.

–  Päätin, etten tule "ankkaa" siinä lopussa. Näin, että parhaimmatkin tulivat siten. Jalan se veti tönköksi, Mäkäräinen ruoti nousuaan. 

Konkareiden tahdissa

Sunnuntaina Mäkäräinen hävisi voittaja Riitta-Liisa Roposelle lähes kaksi minuuttia, mutta pronssimitalisti Krista Pärmäkoski oli vain vajaan minuutin Mäkäräistä sukkelampi.

Edelle ehtivät myös hopeamitalisti Anne Kyllönen ja neljäs Johanna Matintalo.

Roposen talven kaksi vapaan SM-kultaa ja Mäkäräisen kovat sijoitukset alleviivasivat heidän osaamistaan, mutta myös Suomen nuorten hiihtäjien vapaan osaamattomuutta. Sunnuntain kärkikuusikosta vain Matintalo on alle 30-vuotias.

Mäkäräinen on 38, ja Roponen täyttää keväällä 43.

Mäkäräinen auttaa nuoria hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä valmennustöissään, mutta myös sillä, että osallistuu edelleen kilpailuihin. Näin Kontiolahden Urheilijat saa kasaan napakan viestijoukkueen.

–  Seurassamme on paljon nuoria tyttöjä, joille on tärkeä päästä hiihtämään viestejä sekä ampumahiihtoon että maastohiihtoon. Heidän takiaankin pitää olla valmiina viesteihin, Mäkäräinen painotti.

–  Leireillä Vuokatissa olen päässyt itsekin liikkumaan, ja korona-aikana on ollut aikaa ulkoilla jopa normaalia enemmän.

"Kympin perälenkillä oli yksinäistä"

Mäkäräinen on syntyisin Ristijärveltä, mutta hänen vanha kotitalonsa sijaitsee kylältä Sotkamon suuntaan. Ristijärven kylällä ja hiihtoladuilla, etenkään kilpailumielessä, hän ei ollut käynyt pitkään aikaan.

–  En muista tarkkaan, milloin olen hiihtänyt täällä viimeksi kilpaa. Varmaan lukioaikaan, mutta en enää sitten, kun olin jo muuttanut Joensuuhun.

Mäkäräinen lähti 16-vuotiaana Sotkamon urheilulukioon ja jatkoi sieltä vuosituhannen alussa Joensuuhun yliopisto-opintojen pariin. Ampumahiihtäjäksi Mäkäräinen oppi Kontiolahdella, mutta häntä ei ole unohdettu Ristijärvellä. Jos SM-hiihtoihin olisi otettu yleisöä, olisi Mäkäräinen ollut kassamagneetti.

Nyt latujen varsilla oli hiljaista.

–  Kympin perälenkillä oli yksinäistä hiihtää. Ei siellä ollut paljon huoltajiakaan, Mäkäräinen sanoi.

Valmennustöiden lisäksi hän on tehnyt televisiotöitä Ylelle ja osallistunut Nelosen Mestareiden mestari -sarjaan. Ensi kauden kilpahiihtosuunnitelmat rytmittyvät erilaisten töiden lomaan.

–  Riippuu töistäni. Mitä teen, missä teen ja miten on aikaa? Ainakin tänä talvena oli televisiotöitä, mutta ensi talvesta ei ole sovittu.

Lue myös:

    Uusimmat