Mainos

Kairon Lähi-itä -tapaamisessa läsnä vain Arafat

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on saapunut Kairoon keskustelemaan Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa Lähi-idän rauhanponnistelujen nykyvaiheesta. Israelin pääministerin Ehud Barakin ja Arafatin tapaaminen Egyptissä on sen sijaan peruuntunut.

Arafat ja Barak

Arafatin ja Barakin tapaamisen peruuntumisesta kertoi Egyptin hallituksen edustaja varhain tänään, vain muutamaa tuntia ennen kaavailtua tapaamista. Barak perui myös tapaamisen Hosni Mubarakin kanssa. Mubarak oli kaavaillut tapaavansa Barakin Sharm el-Sheikhissä keskusteltuaan sitä ennen palestiinalaisten presidentin kanssa Kairossa.

Israelilaiset diplomaattilähteet pitivät kuitenkin mahdollisena, että Barak ja Mubarak olisivat yhteydessä toisiinsa vielä tänään. Alun perin Mubarakin isännöimä huippukokous Arafatin ja Barakin kesken oli tarkoitus järjestää Sharm el-Sheikhin lomakaupungissa.

Clintonin välitysesityksestä ei selviä kantoja

Palestiinalaisten kerrotaan suhtautuvan yhä varauksellisesti Yhdysvaltojen presidentin Bill Clintonin esittämään rauhansuunnitelmaan. Israel taas on hyväksynyt Clintonin esittämän rauhansuunnitelman "keskustelujen pohjaksi", kertoivat Israelin hallituslähteet. Pääministeri Barakin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Danny Yatom sanoi kuitenkin tänään, ettei Barak suostu allekirjoittamaan rauhansopimusta, jossa Itä-Jerusalemin moskeija-alue luovutettaisiin palestiinalaisten hallintaan.

Kivet lentävät Lähi-idässä

Clintonin laatima ehdotus antaisi palestiinalaisille hallintaoikeuden Itä-Jerusalemin moskeija-alueella, kun taas palestiinalaispakolaisten oikeutta palata Israeliin rajattaisiin tuntuvasti.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo, ettei lopullisen rauhansopimuksen syntyminen ole todennäköistä ennen Israelin vaaleja. Israelissa pidetään pääministerinvaali 6. helmikuuta.
-Näin meillä on aikaa 40 päivää, joten nähtäväksi jää, miten me sen käytämme, Erekat sanoi Israelin armeijan radiossa.

Erekat huomautti samalla, ettei Clintonin ehdotus rauhansopimukseksi ole riittävän yksityiskohtainen, jotta sen pohjalle voitaisiin rakentaa lopullinen sopimus. Hän vakuutti kuitenkin, että palestiinalaiset haluavat jatkaa rauhanponnisteluja.
(STT-AFP-Reuters-AP)

Katso Ulla Hakkaraisen juttu aiheesta (Huomenta Suomi 28.12.2000)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.